Corona-update, stel je vraag

Krijg je een boete als je niet in quarantaine gaat na je vakantie?

03 juli 2020 14:56 Aangepast: 13 juli 2020 10:43
Beeld © RTL Nieuws

Nu de vakanties weer beginnen en mensen naar zonovergoten stranden verlangen, vragen onze lezers Herco, Liza en Anne zich af hoe het zit met die twee weken quarantaine als je terugkomt uit een hoogrisicogebied. Wordt er eigenlijk wel gecontroleerd of iemand dat netjes doet? En krijg je anders een boete?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke landen als veilig of minder veilig worden beschouwd. Die situatie verandert best vaak, maar het meest recente overzicht met landen en regels kun je hier bekijken.

Steekproeven

Onze verslaggever Laura Veneman is nu bijvoorbeeld op (werk)vakantie in Griekenland. Ze vertelt dat je bij aankomst getest kunt worden op corona. "Dat gebeurt steekproefsgewijs. Verder mag je er gewoon naartoe, dus als je geen klachten hebt, kun je ook weer terug", legt Laura uit.

"Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je om te vliegen én landen op Schiphol een gezondheidsverklaring nodig hebt. Die moet je vooraf invullen." Als Laura straks terugkomt, hoeft ze niet in quarantaine. Want: voor Griekenland zijn vakanties beperkt toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Als je naar Zweden bent geweest, is dat anders. Het Scandinavische land is een zogenoemd hoogrisicogebied en krijgt daarom van de overheid een oranje reisadvies.

Gezondheidsrisico's

Dat betekent dat de verspreiding van het coronavirus daar op dit moment hoger is dan in Nederland, waardoor de gezondheidsrisico's in Zweden groter worden ingeschat. De overheid geeft je een dringend advies om twee weken in quarantaine te gaan. Het is dus géén verplichting.

Over de reisadviezen word je geïnformeerd door je luchtvaartmaatschappij. Op dit moment geldt voor drie Europese landen en nog eens twee aparte regio's een oranje reisadvies. Dat zijn, naast Zweden: het Verenigd Koninkrijk, Turkije en de regio's Portugal Norte en Vale do Tejo in Portugal, rondom de plaatsen Porto en Lissabon.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Premier Rutte heeft gezegd dat hij 'geen politieagenten bij mensen voor de deur' wil zetten. Dus een controle op die geadviseerde quarantaine is er niet. Je kunt dus ook geen boete krijgen. Mensen met klachten of andere vragen wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts.

Flink bedrag

Daarnaast is het verstandig om voor je op vakantie gaat de dekking van je reis- en zorgverzekering te checken. Je kunt dan wel geen quarantaineboete krijgen, maar als je vakantiebestemming opeens een ander reisadvies krijgt, ben je misschien wel een flink bedrag kwijt als je niet precies wat de regels en je rechten zijn. 

Nog even voor de zekerheid

Voor bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen, medisch personeel, zeevarenden en diplomaten geldt een uitzondering op de quarantainemaatregel. Zij hoeven dus niet in quarantaine als ze uit een oranje gebied komen. 

En tot slot nog kort wat zo'n quarantaine ook alweer inhoudt: je mag 14 dagen je woning of verblijfplaats niet verlaten en je moet contact met eventueel aanwezige familieleden en derden vermijden.

Met Laura op vakantie: 'Amper maatregelen hier'

We mogen weer op vakantie, maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Dat test verslaggever Laura Veneman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore