Stikstof

Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

03 juli 2020 13:04 Aangepast: 03 juli 2020 16:07
Minister Schouten (Landbouw) wil eiwitrijk voer tijdelijk verbieden. Beeld © ANP

Op het Malieveld in Den Haag en een aantal andere plekken in het land demonstreren de boeren vandaag weer tegen het stikstofbeleid. Concreet gaat het om een regel over het veevoer: daar moet straks minder eiwit in zitten. Wat heeft dat voor gevolgen?

Vanaf september mogen boeren geen eiwitrijk veevoer meer gebruiken. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bepaald.

Het gaat om krachtvoer, dat koeien krijgen naast ruwvoer als gras en hooi. Met het krachtvoer kunnen boeren precies controleren welke voedingsstoffen hun koeien binnenkrijgen. Eiwit is goed voor de groei en de melkproductie van de koeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren doen aangifte tegen minister Schouten, ook tractoren op Mediapark

Minder eiwit = minder stikstof

Maar in het eiwit zit stikstof, legt veevoerexpert Jan Dijkstra van de universiteit in Wageningen uit. "Wat de koe niet in gaat, komt er ook niet uit. Dus als je minder eiwit voert, dan komt er minder stikstof in de mest, urine of melk van de koe."

De eiwitregel draagt nauwelijks bij aan een oplossing voor het stikstofprobleem, maar moet er op korte termijn volgens de minister wel aan bijdragen dat er onder meer 75.000 huizen gebouwd kunnen worden.

Eiwit nodig voor goede melk

Boeren zijn tegen de maatregel, omdat zij bang zijn dat de melkproductie en de gezondheid van hun dieren in gevaar komt.

"Als je de hoeveelheid eiwit in het krachtvoer vermindert, kan het zijn dat sommige dieren niet genoeg eiwit binnenkrijgen", zegt Dijkstra. "Dat is voor koeien een probleem, omdat zij genoeg eiwit nodig hebben om gezond te blijven en goede melk te kunnen leveren. Ook kalveren hebben genoeg eiwit nodig."

Boeren kunnen zo'n 10 procent minder eiwit voeren, zonder dat dat een nadelig effect heeft op de melkproductie, schat Dijkstra. Daarmee wordt de stikstofuitstoot verminderd. "Maar het effect is veel groter als je boeren de vrijheid geeft om in het hele voerschema de stikstof te verminderen", zegt Dijkstra. "De sector kan dan zelf plannen maken om de stikstofuitstoot te verlagen."

In zo'n plan kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de melkproductie van een bedrijf en de samenstelling van het andere voer. De boeren willen de keuze krijgen of ze de maatregel van het ministerie volgen of hun eigen plan maken.

Minister heeft haast

Minister Schouten noemt dit voorstel van de boeren onuitvoerbaar. Voor elk bedrijf zouden dan aparte plannen moeten worden opgesteld, goedgekeurd en gecontroleerd.

Bovendien kost zo'n grote aanpassing tijd, en minister Schouten heeft haast: in september moet het verbod op eiwitrijk voer al ingaan. Dat komt omdat er nu eigenlijk helemaal geen stikstof mag worden uitgestoten.

Met een drietal maatregelen moeten 75.000 woningbouwplannen en zeven wegenbouwprojecten toch door kunnen gaan. Naast de veevoermaatregel is dat het 100 km/u rijden op de snelweg en het uitkopen van varkensboeren.

Die maatregelen zijn bedoeld voor de korte termijn, om te zorgen dat er zo snel mogelijk weer gebouwd mag worden. De voermaatregel is daarom ook tijdelijk: in januari wordt de regel weer ingetrokken.

Na een stemming in de Tweede Kamer, afgelopen nacht, moet Schouten de regel en het alternatief wel eerst laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het is echter maar de vraag of die doorrekening op tijd gemaakt kan worden. "Als het PBL dit niet op korte termijn kan leveren, is het een onbegaanbare weg," zei Schouten daarover.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore