Paraplu nodig

Zomervakantie begint met herfstweer, voor de zon moet je naar Zuid-Europa

03 juli 2020 12:19 Aangepast: 03 juli 2020 12:31
Genieten van het lekkere weer in het water (archieffoto). Beeld © ANP

Vandaag begint in een deel van ons land de zomervakantie, maar helaas... het weer is er nog niet naar. Het lijkt dit weekend wel herfst. Als je morgen de auto inpakt om op vakantie te gaan, kan dat zomaar moeten met een paraplu boven het hoofd. Wie snel mooi weer wil, moet naar het zuiden van Europa rijden.

Maar laten we eerst even in Nederland blijven, want na het weekend wordt het in ons land wel droger, vertelt Brian Verhoeven, meteoroloog bij Buienradar. "Het is vandaag al wel aardig weer, met 18 tot 22 graden. Maar vanavond krijgen we een verandering."

Herfstachtig 

Vanuit het westen trekt bewolking ons land in. "Morgen is het weer alles behalve zomers, ik zou het zelfs herfstachtig noemen." In het hele land kan het van tijd tot tijd regenen of motregenen en het waait flink door. Langs de westkust zijn er zelfs windstoten tot 75 kilometer per uur. Het wordt 18 graden in het noorden van ons land en 22 in Limburg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt: 'Ga niet zelf annuleren'

Zondag klaart het nog niet op. Verhoeven: "Er is dan veel bewolking waar lokaal wat regen uit kan vallen. Het wordt gemiddeld 21 graden." Maandag is het droger en de zon komt vaker tussen de wolken door. "In het begin van de week is het nog zo'n 19 graden, maar daarna ziet het er niet verkeerd uit. We hebben vanaf donderdag regionaal al kans op zomerse temperaturen."

 

Wie sneller mooi weer wil, moet over de grens kijken. In het noorden van Europa is het net zo wisselvallig als in Nederland. "Maar hoe zuidelijker je gaat, des te warmer en droger het wordt", zegt Verhoeven. 

Zuidelijker rijden

Als je morgen de auto inpakt om op vakantie te gaan, kan dat zomaar moeten met een paraplu boven het hoofd. "Als je vervolgens gaat rijden, heb je in het zuiden het meeste kans op zomers weer. Hoe verder je morgen Frankrijk inrijdt, hoe meer zon je gaat zien. Als je nog zuidelijker rijdt, zoals Spanje en Portugal, ga je stralend weer tegemoet", zegt Verhoeven.

In het zuiden van Frankrijk kan de temperatuur dit weekend oplopen tot ruim 30 graden en in het binnenland van Portugal zelfs tot 40 graden. 

Wanneer je richting Italië gaat, moet je rekening houden met buien onderweg. "In heel Italië kan een bui vallen en richting het zuiden van het land is er kans op felle onweersbuien." Hoewel het door die buien een beetje afkoelt, is het niet koud met 25 graden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Onze verslaggever Laura Veneman is momenteel op Kreta om te kijken hoe een zonvakantie in coronatijd gaat. Ze heeft geluk met het weer op het Griekse eiland, zegt Verhoeven. "Op het vaste land moet je rekening houden met buien en onweer. Maar Laura kan op Kreta flink wat zon verwachten, hopelijk heeft ze voldoende zonnebrand mee want ook de zonkracht is hoog."

Vorige week ging Laura op vakantie naar Oostenrijk: 'Amper maatregelen hier'

We mogen weer op vakantie, maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Dat test verslaggever Laura Veneman aan de hand van drie vakanties. De afgelopen dagen was ze met de trein op citytrip naar Wenen. Van terrassen tot musea en winkels, alles is er weer open.

En de rest van de vakantie?

En hoe gaat de rest van de zomer in ons land eruit zien? Hoewel veel mensen dat natuurlijk graag willen weten, is dat niet te zeggen. "Je moet echt per week kijken. Als je verder vooruit kijkt kan je net zo goed een muntje opgooien. Munt voor nat en herfstachtig weer, kop voor heet en droog weer", legt Verhoeven uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore