Eis was 20 jaar

18 jaar cel voor Bart B., die kapster en ex-geliefde Miranda doodde

03 juli 2020 11:16 Aangepast: 03 juli 2020 11:40
Maandenlang was Miranda Zitman vermist. Beeld © Facebook

Bart B. heeft achttien jaar cel gekregen voor het doden van kapster Miranda Zitman uit Soest. B. en Zitman waren ex-geliefden. Na haar dood heeft hij haar in stukken gezaagd en haar lichaamsdelen verstopt.

Er was 20 jaar celstraf geëist tegen B., maar daar ging de rechter niet in mee. Hij werd veroordeeld voor doodslag.

Hij bleef eten bij moeder Miranda

Na zijn daad zou hij familie en bekenden maandenlang op het verkeerde been hebben gezet: hij stuurde uit haar naam zelfs berichtjes en e-mails. Ook bleef hij, alsof er niets gebeurd was, wekelijks eten bij de moeder van Miranda.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitspraak in gruwelijkste zaak in jaren: Bart zou ex-geliefde hebben laten verdwijnen

De kapster zou op 28 december 2018 naar Canada vliegen om naar een vroegere vriend te gaan, met wie ze weer contact had. De relatie met B. was na bijna twintig jaar stukgelopen. Ze woonden nog wel samen in Soest, maar Miranda was op zoek naar een nieuw onderkomen.

Spaarrekening

Vermoedelijk is de vrouw uit Soest, die bijna een kwart eeuw een kapperszaak in de Jordaan runde, de ochtend of avond voor vertrek overleden. Hard bewijs voor moord was er niet, het Openbaar Ministerie legde Bart B. daarom doodslag ten laste.

De man houdt vol dat zijn 52-jarige ex-vrouw van de trap was gevallen en ter plekke overleed. Kort na haar dood - waarschijnlijk dezelfde dag al - haalde hij volgens het OM meer dan een ton van de spaarrekening van Miranda. Met het geld loste hij onder meer zijn creditcardschulden af.

'Had 112 moeten bellen'

Tijdens de rechtszaak heeft de Soestenaar toegegeven dat hij het lichaam van Miranda in stukken heeft gezaagd, maar hij ontkent haar te hebben gedood. "Ik had 112 moeten bellen", zei hij daarover. Waarom hij dat niet deed, zegt hij niet te weten.

De vrouw werd juni vorig jaar begraven. Toen was nog niet duidelijk wie ze precies was. Ze kreeg een graf zonder naam. "Dit wens je niemand toe", zegt Amsterdammer Cees de Wolf als de kist is gezakt. Hij werd geraakt door het verhaal en woont de begrafenis bij 'uit menselijkheid'. 

RTL Nieuws was bij de begrafenis. Lees hier het hele verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore