Protest tegen stikstofbeleid

Boeren doen aangifte tegen minister Schouten, ook tractoren op Mediapark

03 juli 2020 09:27 Aangepast: 03 juli 2020 13:26
Beeld © RTL Nieuws

In verschillende steden zijn boeren met hun tractor naar het politiebureau gereden om aangifte te doen tegen minister Schouten (Landbouw). Ook op het Mediapark in Hilversum staat een aantal tractoren opgesteld.

Op verschillende plekken gaan boeren op hun tractor naar het politiebureau om aangifte te doen tegen minister Schouten. Zij beschuldigen de minister van dierenmishandeling. Ook vinden de boeren dat zij niet hetzelfde behandeld worden als de bouwsector en de luchtvaart.

In Hilversum staan een stuk of twintig tractoren op en rond een rotonde bij de ingang van het Mediapark staan opgesteld. Het verkeer kan er gewoon langs, zegt verslaggever Nils Rompen.

Eerder vandaag werd op het Mediapark ook al gedemonstreerd door een aantal kermisexploitanten.

 

Het Malieveld in Den Haag bleef ondertussen vrijwel leeg. Slechts een handvol boeren kwam daar demonstreren. De organisator zei vanochtend een paar honderd boeren te verwachten. 

Nieuwe regel

De boeren demonstreren tegen een nieuwe regel van landbouwminister Schouten. Volgens die regel mogen boeren vanaf september geen eiwitrijk veevoer meer gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

Volgens de minister zorgt de regel ervoor dat er 75.000 nieuwe huizen gebouwd kunnen worden, maar de boeren vinden de maatregel 'ondoenlijk'. Ze zijn bang dat hun dieren door de regel niet het goede voer kunnen krijgen.

Eerst doorgerekend

Gisteravond werd al gedemonstreerd bij het Binnenhof in Den Haag en op een aantal andere plekken in het land. Gisteren werd namelijk in de Tweede Kamer gestemd over de regel.

Die stemming kwam er uiteindelijk diep in de nacht: van de Kamer moet de voermaatregel eerst worden doorgerekend door het Planbureau van de Leefomgeving. De demonstrerende boeren willen dat de regel geheel wordt geschrapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore