20 voertuigen

Actie kermisexploitanten op Mediapark: 'Er verdwijnt een stuk cultuur'

03 juli 2020 08:34
Meerdere vrachtwagens staan op het Mediapark. Beeld © RTL Nieuws

Op het Mediapark in Hilversum staan tientallen kermisexploitanten vandaag actie te voeren. Een stuk of 20 voertuigen bezetten de rotonde en de ingangen van het park. "Iedereen staat hier rustig, andere auto's kunnen er gewoon langs", zegt verslaggever Nils Rompen.

De woordvoerder van de politie spreekt van een groepje vrachtwagens, waar kermisexploitanten tussen zitten. "Ze willen hun verhaal kwijt, daar gaan wij verder niet over", aldus de politiewoordvoerder.

Niet voorbereid op uitspraak Rutte

Karin Blokker is woordvoerder van de kermisexploitanten. Zij stelt dat er een groot probleem is ontstaan. "We worden niet gehoord. Premier Rutte heeft gezegd dat we open kunnen, maar de veiligheidsregio's werken dit tegen, of ze zijn niet voorbereid op de uitspraak van Rutte, dat kan ook." 

Het water staat de kermisexploitanten aan de lippen, zegt Blokker. Vandaag gaat wel de kermis van Moergestel open, maar dit helpt slechts 2 procent van de ondernemers, zegt ze. "Voor de rest staan we al sinds 19 oktober stil." Begin maart begon het kermisseizoen weer, maar dat werd uitgesteld door de komst van corona.

'Er verdwijnt een stukje cultuur'

Mocht deze situatie nog veel langer duren, dan zou het kunnen gebeuren dat er kermisexploitanten failliet gaan, en dat is volgens haar dan niet zomaar opgelost. "Als een bakker omvalt, komt er een nieuwe bakker. Maar zo werkt het bij ons niet. Als dit wegvalt, verdwijnt er een stukje cultuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk weer naar de kermis: 'Vorig jaar 130 keer geweest'

De kermisexploitanten willen nu zoveel mogelijk aandacht voor hun situatie, zodat de politiek in kan grijpen. "We hebben een noodfonds aangevraagd, maar we horen er niks van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore