Farmers Defence Force

Minister Schouten houdt vast aan stikstofregel, ondanks massaal boerenprotest

03 juli 2020 04:16 Aangepast: 03 juli 2020 09:31
Boeren en politieagenten bij het Binnenhof in Den Haag. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw houdt voet bij stuk. Ondanks alle kritiek en massale boerenprotesten wil ze dat de aangekondigde veevoermaatregel er komt. Alleen zó kan de uitstoot van stikstof uit mest worden verlaagd, vindt ze.

De minister van Landbouw heeft zich – opnieuw – de woede van Nederlandse boeren op de hals gehaald. Schouten wil dat eiwitrijk veevoer vanaf september verboden wordt. Dat levert op korte termijn een stikstofbesparing op, maar boeren zeggen dat de maatregel 'ondoenlijk' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Limburg tot Groningen: ook hier protesteren boeren tegen de stikstofmaatregelen

Tijdens een debat in de Tweede Kamer verdedigde Schouten het wetsvoorstel vannacht. Volgens de minister moeten de boeren helpen de stikstofuitstoot terug te brengen. Alleen zo ontstaat er ruimte voor woning- en wegenbouw. Door een uitspraak van de Raad van State is Nederland in een stikstofcrisis beland.

75.000 woningen

Volgens de landbouwminister kunnen er 75.000 nieuwe woningen gebouwd worden als de boeren zich aan de nieuwe veevoermaatregel houden. Boeren begrijpen daar niets van. "De melkveehouders hebben verschillende programma's aangeboden die beter zijn dan die van onze minister, en beter aansluiten bij de praktijk", liet actiegroep Farmers Defence Force (FDF) weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren naar Binnenhof uit protest tegen voorstel Schouten

Eerder zei Bart Kemp van de groep Agractie dat veevoer maatwerk vergt. Als veevoer met een hoger eiwitgehalte wordt verboden, vrezen boeren in de knel te komen.

Ook vinden de boeren dat Den Haag 'dat voergedoe er zomaar doorheen drukt'. Een veehouder vertelde gisteravond aan persbureau ANP dat 'de koeien gewoon moeten krijgen wat ze nodig hebben'.

Minister Schouten vertelde de Kamer op haar beurt dat de voorstellen die de boeren hebben gedaan te vrijblijvend waren. "Ik heb er niets aan als ik een maatregel invoer waarmee uiteindelijk geen vergunning meer wordt afgegeven", vertelde ze. 

Terug naar rekentafel

De stemming zou vlak na middernacht plaatsvinden, maar werd uitgesteld tot diep in de nacht. Uiteindelijk willen VVD en het CDA dat de voermaatregel eerst wordt doorgerekend voordat deze er komt. De Tweede Kamer is het met de coalitiepartijen eens, dus lijkt Schouten terug te moeten naar de tekentafel. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat de effecten van de maatregel berekenen.  

Landbouworganisatie LTO spreekt van 'een afgang' voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De organisatie is boos dat de maatregel nog niet definitief is geschrapt.

Massaal naar Malieveld

De boeren hebben er geen vertrouwen in en hebben al toegezegd vandaag naar het Malieveld te komen. "We roepen jullie op om massaal met trekker, trein en auto naar het Malieveld te komen om te laten zien dat wij niet laten sollen met de gezondheid van onze dieren", liet boerenorganisatie Agractie weten.

Ook kermisexploitanten die boos zijn over de coronamaatregelen lijken zich bij de protesterende boeren aan te sluiten, schrijven lokale media.

Defensie heeft de binnenstad van Den Haag afgesloten. Defensie heeft de binnenstad van Den Haag afgesloten.

Andere boeren kwamen gisteren al in actie. Gisteravond verschenen er tientallen tractoren bij het Binnenhof in Den Haag. De gemeente schakelde daarop de hulp van Defensie in. Zestig militairen hebben de binnenstad gisteravond hermetisch afgesloten met vrachtwagens op strategische plekken.

Boeren die vandaag willen protesteren worden omgeleid naar de omgeving van het Malieveld. Ze kunnen parkeren aan de Benoordenhoutseweg en moeten dan te voet naar het terrein.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

Tientallen boeren verzamelden zich gisteren al in Den Haag bij het Binnenhof. De boeren zijn het niet eens met een stikstofmaatregel van minister Schouten om de hoeveelheid eiwitten in veevoer te verlagen.

Toch geldt er in de stad geen noodbevel, twitterde de politie vannacht. Op sociale media werd dat gesuggereerd, maar de politie zegt dat er geen sprake van is. "Wij staan in contact met de organisatie van het boerenprotest", schrijft de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie naar Den Haag om binnenstad af te zetten

Demonstrerende boeren die een groot deel van de avond met tractoren bij het Binnenhof in Den Haag aanwezig waren, zijn na middernacht vertrokken. Onduidelijk is nog of ze naar huis zijn gegaan of naar een andere plek in de stad. De acties verliepen in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten, merkte ook verslaggever Robin van Hijfte:

Ook elders in het land protesteerden boeren gisteravond. In Groningen moest de binnenstad grotendeels worden afgezet nadat er zo'n 150 tractoren verschenen en in Limburg reden boeren met rijen tractoren over provinciale wegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stikstofbeleid kabinet niet voldoende voor herstel natuur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore