Stikstofmaatregelen

Van Limburg tot Groningen: ook hier protesteren boeren tegen de stikstofmaatregelen

03 juli 2020 05:03 Aangepast: 03 juli 2020 05:05
Boeren veroorzaakten grote opstoppingen rondom en in de stad Groningen. Beeld © ANP

Gisteren verschenen tractoren bij het Binnenhof in Den Haag en vandaag zijn er demonstraties op het Malieveld aangekondigd. Maar het boerenprotest beperkt zich niet tot Den Haag. Ook in bijvoorbeeld Groningen, Limburg, Friesland, Brabant en Gelderland komen boeren in actie.

Een stikstofmaatregelen die boeren treft zorgde gisteren overal in het land voor demonstraties. Een wetsvoorstel van minister Carola Schouten van Landbouw om eiwitrijk veevoer te verbieden brengt de boeren op de been.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten houdt vast aan stikstofregel, ondanks massaal boerenprotest

In Den Haag werden militairen ingezet om de binnenstad af te sluiten, maar ook in Groningen leidde de demonstratie tot problemen.

Verkeersveiligheid

De politie wilde koste wat kost voorkomen dat de boeren er het centrum bereikten. "Vanwege de verkeersveiligheid en omdat het koopavond is", vertelde gemeentewoordvoerder Hans Coenraads aan RTV Noord.  

Daarom werden de boeren op verschillende plekken buiten het centrum door politieagenten tegengehouden. Dat werkte in eerste instantie, maar in de loop van de avond was er 'geen houden meer aan', schrijft RTV Noord. Zo'n vijftig tractoren bereikten vervolgens de Grote Markt. "Dat was niet de bedoeling", vertelt Coenraads.

Tractoren op startbaan Eelde

De boeren bereikten ook Eelde Airport en op filmpjes op sociale media is te zien dat tractoren er op de startbaan reden. Rond middernacht verdwenen de meeste boeren uit de stad. Het is onduidelijk of ze naar huis of ergens anders naartoe zijn gegaan.

Limburg

Ook in Limburg reden vele tientallen boeren gisteravond met rijen tractoren over provinciale wegen. Volgens lokale media zijn de meeste boeren onderweg naar Den Haag. Ze werden daarbij begeleid door politiewagens. Op provinciale wegen ontstonden lange files.

In andere Nederlandse steden ontstonden kleine protesten.

Brabant

Zo zijn in Breda tientallen boeren bij elkaar gekomen. Dat schrijft Omroep Brabant. Het protest bleef er beperkt tot een rondje om de kerk met tientallen tractoren. In de loop van de avond werd het rustig. Het is niet duidelijk of de boeren toen naar huis of naar Den Haag gingen.

Vijf boeren in Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden verschenen vijf boeren. Zij waren vanuit Zuidoost-Friesland naar de stad gekomen, schrijven regionale media. Ze hadden gehoopt dat er meer boeren waren komen opdagen.

Volgens Omroep Gelderland zijn er vanuit Gelderland zo'n 350 wagens onderweg naar Den Haag om vandaag te protesteren. Niet alleen boeren, maar ook bouwvakkers vertrekken richting het Malieveld omdat ze boos zijn over de stikstofregels.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

Tientallen boeren verzamelden zich gisteren al in Den Haag bij het Binnenhof. De boeren zijn het niet eens met een stikstofmaatregel van minister Schouten om de hoeveelheid eiwitten in veevoer te verlagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore