Derde termijn

Rotterdamse gemeenteraad wil herbenoeming burgemeester Aboutaleb

03 juli 2020 00:33 Aangepast: 03 juli 2020 01:04
Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld © ANP

De gemeenteraad in Rotterdam wil dat burgemeester Ahmed Aboutaleb aanblijft voor een derde termijn. Dat heeft de raad gisteravond bekendgemaakt na een stemming. Aboutaleb is al sinds 2009 de burgemeester van Rotterdam.

De tweede termijn van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb eindigt in januari. Als de gemeenteraad wil dat hij opnieuw burgemeester wordt, moet het dat uiterlijk in september laten weten.

Na een stemming heeft de raad gisteravond laten weten dat het wil dat Aboutaleb herbenoemd wordt. De Commissaris van de Koning, Jaap Smit, is daarvan op de hoogte gebracht. Hij geeft de aanbeveling door aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb over racisme in appgroepen agenten: 'Dit gaat alle grenzen te buiten'

Zijn herbenoeming zou voor een periode van zes jaar zijn. Aboutaleb blijft dan mogelijk 18 jaar burgemeester van Rotterdam.

Aboutaleb liet vorig jaar al weten geïnteresseerd te zijn in een derde termijn. "Ik wil graag nog een tijdje beschikbaar zijn voor de stad Rotterdam", vertelde hij aan RTL Nieuws.

Bruist van energie

"Ik denk dat de stad gebaat is bij continuïteit en dat ik dat kan leveren op dit moment." Hij zei dat hij nog bruist van energie en 'veel ideeën en veel kracht heeft' om Rotterdam verder vooruit te helpen.

Zo vertelde Aboutaleb dat hij in een nieuwe periode van zes jaar nog investeringen wil doen op het terrein van openbaar vervoer, woningbouw en duurzaamheid. Ook wil hij bijdragen aan de energietransitie in de stad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

18 jaar burgemeester van Rotterdam? Aboutaleb wil graag blijven

Daarnaast wil hij de bouw realiseren van Feyenoord City, met onder meer een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord, en de verbouwing van museum Boijmans Van Beuningen van nabij meemaken. Die renovatie neemt de komende zes jaar in beslag.

Profielschets onveranderd

De Rotterdamse gemeenteraad wilde na afloop van de stemming niet zeggen hoeveel gemeenteraadsleden vóór of tegen herbenoeming stemden.

Wel werd gezegd dat de profielschets voor de burgemeester niet is veranderd sinds Aboutaleb elf jaar geleden werd benoemd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore