Alleen besmette afdeling

Minister: verpleeghuis hoeft na besmetting niet helemaal dicht voor bezoek

02 juli 2020 21:52 Aangepast: 02 juli 2020 21:57
Een vrouw krijgt bezoek in een verpleeghuis. Beeld © ANP/Robin Utrecht

Verpleeghuizen waar het coronavirus uitbreekt, hoeven niet meteen helemaal te sluiten voor bezoekers. Als dat kan, is het beter om bijvoorbeeld alleen op de besmette afdeling het bezoek te beperken. Dat vindt het ministerie van Volksgezondheid.

Sommige verpleeghuizen maken uit de geldende noodverordening op dat ze helemaal geen visite meer kunnen ontvangen als een bewoner besmet blijkt.

Ook het ministerie zegt signalen te hebben ontvangen dat er verwarring bestaat over wat instellingen in zo'n geval moeten doen. Daarom gaat het departement in gesprek met de veiligheidsregio's of de regels op dit punt mogelijk moeten worden herzien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleeghuis na acht weken weer open: 'Moeder was heel blij'

Het is hoe dan ook aan de zorgaanbieder of bewoners veilig bezoek kunnen ontvangen, zegt het ministerie. Die kan het beste inschatten wat er in een verpleeghuis of woonvorm mogelijk is. Maar het departement 'wil niet opnieuw de situatie dat bewoners in het geheel geen bezoek kunnen ontvangen'.

Ongeduld

Het maandenlange bezoekverbod in verpleeghuizen geldt als één van de pijnlijkste maatregelen van de coronacrisis. Nu het virus onder controle is, groeit het ongeduld met instellingen die nog aarzelen over het verwelkomen van bezoek.

De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) dreigde eerder naar de rechter te stappen om af te dwingen dat na een besmetting niet een bezoekverbod hoeft te volgen.

Bertus (95) kreeg als een van de weinigen weer bezoek

Half mei gingen van een aantal verpleeghuizen de deuren weer open voor bezoek. Bertus (95) kreeg zijn dochter weer op bezoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore