Ga naar de inhoud
Farmers Defence Force

Boeren naar Binnenhof uit protest tegen voorstel Schouten

Beeld rond 22.45 uur: boeren met ongeveer 30 tractoren bij het Binnenhof in Den Haag. Beeld © RTL Nieuws

Boeren zijn naar Den Haag afgereisd om te protesteren tegen een voorstel van minister Carola Schouten van Landbouw. Zij wil dat veevoer minder eiwitrijk wordt. Op die manier moet de uitstoot van stikstof uit mest worden verlaagd.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had landbouwers opgeroepen met hun tractoren naar het Binnenhof te rijden.

Rond 20.30 uur kwamen ongeveer dertig tractoren aan bij de Hofvijver in de buurt van het Binnenhof, zag verslaggever Robin van Hijfte. De politie Den Haag liet aanvankelijk via Twitter weten dat de demonstranten 'de gelegenheid' kregen om daar tot 22.00 uur te demonstreren. Later is deze eis ingetrokken.

'Gaat nog veel drukker worden'

De sfeer is gemoedelijk. FDF verwacht dat de komende uren nog meer boeren naar Den Haag zullen trekken. "Uit alle hoeken van het land horen we dat ze nu aan het rijden zijn", zegt FDF-voorman Mark van den Oever tegen RTL Nieuws. "Dus ja, we denken dat het nog veel drukker gaat worden."

Rond middernacht was de sfeer nog steeds oké, zag Van Hijfte. 

Tractoren die nog onderweg zijn, moeten parkeren aan de Benoordenhoutseweg, meldt de politie. Demonstranten kunnen dan te voet naar het Malieveld. Eerder schreef de politie dat de tractoren op de Bezuidenhoutseweg terecht kunnen, maar dat werd later aangepast.

Defensie heeft op verzoek van de gemeente Den Haag 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen gestuurd om de binnenstad af te zetten.

'Den Haag wakker schudden'

De Tweede Kamer debatteert tot na middernacht over de plannen van Schouten. Waarschijnlijk wordt er na 01.00 uur gestemd. "Willen we invloed uitoefenen op die stemming, dan zullen we vanavond Den Haag wakker moeten schudden", staat in een verklaring van FDF. 

'Boeren komen in de knel door nieuwe maatregel'

De actiegroep is tegen de stikstofplannen van het kabinet. "De melkveehouders hebben verschillende programma’s aangeboden die beter zijn dan die van onze minister, en beter aansluiten bij de praktijk", laat FDF weten.

Eerder zei Bart Kemp van de groep Agractie dat veevoer maatwerk vergt. Als veevoer met een hoger eiwitgehalte wordt verboden, vrezen boeren in de knel te komen. 

Agractie wil eerst 'ruimte geven aan debat'

Agractie overweegt ook de achterban naar Den Haag te sturen, maar wil politici eerst de ruimte geven voor het debat. Mocht de voermaatregel in stand blijven, dan vraagt Agractie zijn achterban om vanaf middernacht met de trekker naar Den Haag te rijden.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

01:44
De reacties van de boeren bij het Binnenhof.

Ook acties in Leeuwarden, Groningen en Breda

Ook op andere plekken in het land worden acties gehouden. Zo zouden boeren onderweg zijn naar Leeuwarden, Groningen en Groningen Airport Eelde. Volgens het Dagblad van het Noorden worden boeren in de stad Groningen tegengehouden door de politie. De binnenstad is grotendeels afgezet. Er zouden zo'n 150 tractoren te zien zijn.

Volgens Omroep Brabant zijn ook tientallen trekkers onderweg naar Breda.

Limburg

Ook in Limburg rijden boeren met rijen tractoren over provinciale wegen. Ze worden daarbij begeleid door patrouillewagens met zwaailicht van de politie.

Op de N280 reed een rij tractoren vanaf Kelpen naar Baexem. In Nederweert verhinderde de politie dat de boeren de A2 opreden. Deze tractoren zetten vervolgens koers richting Venlo, waar ze de A67 proberen te bereiken.