Ga naar de inhoud
'Stevig optreden'

Strafrechtelijk onderzoek naar racisme in appgroep agenten

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek naar racistische uitlatingen van politieagenten in een WhatsAppgroep van hun basisteam in Rotterdam.

NRC Handelsblad meldde deze week dat de opmerkingen in de appgroep werden geplaatst nadat de agenten een filmpje hadden gezien van een 15-jarige, witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar werd geslagen in Spijkenisse.

Appgroep opgeheven

Burgers met een migratieachtergrond zijn in de appjes onder meer aangeduid als 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' op wie ze willen 'schieten'. De opmerkingen werden begin vorig jaar gemaakt. De appgroep, bestaande uit negen agenten, is inmiddels opgeheven.

Aboutaleb
Lees ook:
Aboutaleb over racisme in appgroepen agenten: 'Dit gaat alle grenzen te buiten'

Uit het strafrechtelijk onderzoek zal moeten blijken of er strafbare feiten gepleegd zijn. Afhankelijk van de uitkomst zal de officier van justitie beoordelen of de politieagenten worden vervolgd. Ook de politie is een 'diepgaand onderzoek' gestart.

De politie meldt inmiddels dat de vijf politieagenten die aan uitspraken worden gelinkt, voorlopig niet werken. Zij moeten de resultaten van het onderzoek thuis afwachten.

'Stevig optreden'

Burgemeester Aboutaleb schreef aan de gemeenteraad 'dat hij geschrokken is van de ernst en zwaar teleurgesteld is in dit gedrag'. "Discriminatie en racisme horen niet thuis bij de politie. Als dit gedrag aan het licht komt, moet daar stevig tegen worden opgetreden. De eenheidsleiding van de politie heeft mij verzekerd dat naar aanleiding van dit incident diepgaand onderzoek wordt ingesteld." 

Ook plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert zei eerder al dat de uitspraken 'in taal en tekst alle grenzen te buiten' gaan. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden."