Beroving bij pinautomaat

10 maanden cel en jeugd-tbs geëist tegen tieners na fatale roofoverval Hoofddorp

02 juli 2020 19:51 Aangepast: 03 juli 2020 12:00
Bij de pinautomaat bij winkelcentrum Toolenburg in Hoofddorp werden na de steekpartij bloemen neergelegd. Beeld © ANP

Tegen twee jongens van 15 en 16 jaar uit Hoofddorp die ervan verdacht worden in december een 64-jarige man te hebben doodgestoken, is tien maanden jeugddetentie geëist. Ook is de rechter gevraagd een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen, ook wel jeugd-tbs genoemd.

De jongens worden verdacht van een fatale roofoverval op een 64-jarige man in hun woonplaats eind vorig jaar. Het slachtoffer stond op 16 december tegen 21.00 uur samen met zijn vrouw geld te pinnen aan de Markenburg, toen hij werd overvallen door twee jongeren.

Er ontstond een worsteling, waarbij hij werd gestoken. De man overleed ter plekke. De buit bedroeg onder meer 100 euro en een creditcard.

Dagen later aangehouden

De jongens werden enkele dagen later aangehouden. Zij hebben verklaard dat ze het slachtoffer niet wilden doden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffer pinoverval Hoofddorp zou bijna met pensioen gaan

Dat risico werd volgens het Openbaar Ministerie door hen onvoldoende gezien, maar het was er wel. De officier van justitie zei daarover tijdens de zitting, die vanwege hun leeftijd achter gesloten deuren was: "Als je een groot, scherp mes meeneemt bij een beroving, al is het om mee te dreigen, is er een enorm risico dat je dat mes ook op een andere manier gaat gebruiken: om mee te steken. Met alle gevolgen van dien."

De jongens waren tijdens de fatale overval alle twee 15 jaar. De maximale straf is dan één jaar jeugddetentie.

In Hoofddorp werd geschokt gereageerd na het dodelijke steekincident. Er werden bloemen neergelegd en een Tocht van Licht, een herdenking, gehouden. Locoburgemeester Jurgen Nobel van Haarlemmermeer zei: "Iemand van het leven beroven op zo’n gewelddadige manier is lafhartig en onacceptabel."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore