Veel ongelukken

Strenger toezicht op fraude en veiligheid speeltoestellen

02 juli 2020 18:28
Beeld © ANP / Robin Utrecht

Meer inspecteurs, strenger toezicht en nieuwe veiligheidscertificaten moeten zorgen voor minder fraude en veiliger speeltoestellen zoals springkussens. Dat schrijft minister Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal meldingen van ongelukken met speeltoestellen en attracties neemt de laatste jaren flink toe, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Fraude en gebrekkig toezicht

Dat kwam eerder ook naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws. Naast een toename van ongevallen ontdekte de onderzoeksredactie ook dat er gefraudeerd wordt met veiligheidscertificaten voor springkussens en dat de NVWA in haar toezicht regelmatig steken liet vallen.

Zo werd in een speelhal een ongekeurd en onveilig springkussen over het hoofd gezien waar later een 4-jarige jongen vanaf viel met fatale afloop. Na een ander ongeluk was een inspecteur gesjoemel met certificaten ontgaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVWA in de fout rond fatale val kleuter Maurycy in speelhal

Meer mankracht

In de Kamerbrief stelt de minister nu vast dat de mogelijkheid om te frauderen met speeltoestellen te groot is en dat er onveilige speeltoestellen op de markt zijn. Ook wijst hij erop dat er op dit moment geen toezicht is op bijvoorbeeld tokkelbanen, klimbossen en kartbanen. 

Dat moet anders. Zo wordt de mankracht bij de NVWA flink uitgebreid. Aan het eind van dit jaar moeten 21 fulltime krachten zich bezig houden met de inspectie van speeltoestellen en attracties. Twee jaar geleden waren dat er amper 7. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosieve toename van ongelukken met springkussens: 2200 gewonden in jaar tijd

Nieuwe certificaten

De nieuwe krachten moeten erop toezien dat er minder onveilige producten op de markt komen. Daarnaast gaan zij ook tokkelbanen, klimbossen en kartbanen inspecteren. Een nieuw ontwerp van veiligheidscertificaten moet verder helpen om fraude tegen te gaan.

Om alles vast te leggen, wordt het Warenwetbesluit Attracties en Speeltoestellen (WAS) aangepast. Daarin zal ook worden vastgelegd dat bepaalde speeltoestellen vaker moeten worden gekeurd door aangewezen keuringsinstanties en dat verhuurders en huurders meer veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden levensgevaarlijke springkussens in omloop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore