Afgezonderde boerderij

Verdachte Ruinerwold wil niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek

02 juli 2020 17:14 Aangepast: 02 juli 2020 17:17
De boerderij in Ruinerwold. Beeld © ANP

Josef B., verdachte in de Ruinerwoldzaak, weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij is daar enkele weken geleden geplaatst, op last van de rechtbank.

"Ik heb daar tot nu toe vier woorden gesproken: ja, nee, goedemorgen en goedemiddag. Die laatste was per ongeluk", vertelt B. "Het kan me eigenlijk niks schelen wat er uitkomt." B. heeft eerder gezegd dat hij het slachtoffer is van een 'heksenjacht'. Hij meent dat hij onterecht vastzit en zegt dat de strafzaak hem ruïneert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruinerwold-verdachte Josef B. eet weer

B. (59) lichtte zijn weigering vandaag toe tijdens een inleidende zitting van het proces bij de rechtbank in Assen, waarin hij met hoofdverdachte Gerrit Jan van D. terechtstaat.

Het duo wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van Van D.'s kinderen. Van D. (67) leefde met zijn kinderen afgezonderd van de buitenwereld, in een boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

Niet samen in kliniek

De rechtbank bepaalde eerder dit jaar dat ook Van D. naar het PBC moest, maar dat gaat niet door. Het onderzoek naar zijn psyche zal vermoedelijk plaatsvinden in het penitentiair ziekenhuis waar hij verblijft. Het PBC kan Van D. niet plaatsen vanwege zijn gezondheidstoestand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruinerwold-drama inspiratie voor nieuwe Videoland-serie

De rechtbank betreurt dat, want één van de doelen van het PBC-onderzoek was de observatie van de interactie tussen beide verdachten. Van D. kreeg een paar jaar geleden een hersenbloeding, waardoor hij niet meer kan praten. Dit levert forse complicaties op in het strafrechtelijk onderzoek.

Vanwege zijn fysieke en mentale beperkingen is Van D. nog steeds niet verhoord door de politie. Het OM onderzoekt nog hoe hij naar behoren ondervraagd kan worden. Van D. is tot dusver ook niet op een rechtszitting verschenen. Volgens zijn advocaat kan hij dat niet aan.

Religieuze reden

Van D. weigert medewerking aan een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek en wil geen inzage verlenen in zijn medisch dossier. Volgens de advocaat heeft dat een religieuze reden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medeverdachte Ruinerwoldzaak Josef B. toch onderzocht in kliniek

De uitzonderlijke zaak kwam aan het licht nadat één van de kinderen vorig jaar in een kroeg in het dorp over de situatie op de boerderij had gesproken. De kinderen leefden daar volgens het OM in een soort religieuze ban. Een aantal van hen zou nog steeds volgens die geloofsregels willen leven. Zij zaten meestal niet letterlijk opgesloten - de deur stond vaak open.

Verhoren van de kinderen door de rechter-commissaris zijn onlangs afgerond. Een ontwikkelingspsycholoog zal onderzoek doen naar de gevolgen die hun leven op de boerderij voor hen heeft gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore