Kwetsbare slachtoffers

Intimidatie en misbruik: pro-anorexiacoach kan nog altijd z'n gang gaan

02 juli 2020 18:45
Archieffoto. Deze vrouw overleed in 2014, toen ze nog maar 35 kilo woog

Ze benaderen kwetsbare minderjarige meisjes met anorexia om ze te 'helpen' met afvallen. Maar zodra de zogeheten 'pro-anacoaches' hun slachtoffer in de greep hebben, maken ze hen nog zieker en dwingen hen tot seksuele handelingen. Vorig jaar werd alarm geslagen, maar er zijn nog bijna geen maatregelen genomen. "Die mannen kunnen nog steeds hun gang gaan."

In maart verscheen een groot onderzoek naar de pro-anorexiacoaches en hun slachtoffers in Nederland. Daaruit blijkt dat steeds meer kwetsbare minderjarige anorexiapatiënten slachtoffer worden van deze coaches.

De onderzoekers spraken 80 slachtoffers. "Het kwalijke is dat deze mannen bewust inspelen op de kwetsbaarheid van de meisjes, die in feite op zoek zijn naar steun", zegt Shamir Ceuleers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Online opsporen met lokprofielen

Vorig jaar trok het centrum ook al aan de bel over het probleem. "In mei 2019 zijn we naar buiten gegaan met de resultaten van ons onderzoek, waar we erg van geschrokken waren. Toen bleef het alleen heel lang stil vanuit Den Haag. Een kwalijke zaak, want daardoor kunnen deze mannen nog altijd hun gang gaan."

Nu, ruim een jaar later, vindt het centrum dat de politiek in actie moet komen. "We willen dat er meer aandacht komt voor de online opsporing van dit soort daders. Bijvoorbeeld door het inzetten van lokprofielen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minderjarige meisjes met eetstoornissen doelwit van seksueel misbruik

'Niet bang om gepakt te worden'

Volgens het CKM is het een groeiend probleem. "We zien dat steeds meer coaches actief zijn en ook dat dezelfde mannen opduiken die anderhalf jaar geleden bij onze lokprofielen vroegen om naaktfoto's en video's. Zij zijn totaal niet bang om gepakt te worden."

Daarnaast is ook sprake van seksueel misbruik bij de kwetsbare meisjes. "Op dat punt trekken wij echt aan de bel. Het zijn niet alleen mannen met een verkeerde agenda die inspelen op deze kwetsbare meisjes, maar mannen die bewust naar hen op zoek zijn." 

Zo gaan pro-anacoaches te werk

Minderjarige meisjes met anorexia worden online door mannen benaderd om hen te helpen met afvallen, om hen daarna seksueel te misbruiken. De mannen bieden op zogenoemde pro-anawebsites hun hulp aan. Op deze omstreden sites geven mensen met eetstoornissen elkaar tips hoe ze verder kunnen afvallen.

Uit onderzoek van Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel blijkt dat de mannen hun slachtoffers al snel vragen om foto's in ondergoed of zelfs naaktfoto's te sturen. Sommige coaches willen fysiek afspreken met de meisjes, waarbij bijvoorbeeld afvalpillen werden aangeboden in ruil voor seksuele diensten. In de gesprekken worden manipulatie en druk niet geschuwd.

Ook dreigen de coaches foto's te publiceren of bij de meisjes thuis langs te komen als ze niet deden waar de mannen om vroegen.

Vanavond is er een debat in de Tweede Kamer over seksueel misbruik door pro-anorexiacoaches. ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf is één van de initiatiefnemers en vindt het 'op zichzelf weerzinwekkend' wat met de meisjes gebeurt. "Het zijn vaak hele kwetsbare meisjes met een eetstoornis die online, op pro-anorexiawebsites, zogenaamd hulp krijgen van coaches." Volgens haar moet de bewustwording en werkwijze van deze coaches worden vergroot en moet er meer online opsporing komen.

Meer voorlichting

In een reactie op de oproep van het CKM zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat hij het 'afschuwelijk vindt dat jongeren met een eetstoornis, die al ontzettend kwetsbaar zijn en juist geholpen moeten worden, slachtoffer worden van zogenaamde pro-anorexiacoaches.'

Het ministerie zegt tot nu toe vooral te willen inzetten op het geven van voorlichting aan jongeren om ze te wijzen op de gevaren van pro-anacoaches en te vertellen waar ze terecht kunnen voor hulp. Ook wordt werk gemaakt van het versterken van de deskundigheid van professionals.

Tips om af te vallen

Ook Romy werd slachtoffer van pro-anacoaches. Met haar gaat het inmiddels goed, maar ze vocht jarenlang tegen anorexia.

In die tijd kreeg ze zeker honderd berichten van mannen. "Ik hoorde bijvoorbeeld dat ik mooi was en kreeg veel complimentjes. Daarna vroegen ze of ik tips wilde om af te vallen. Maar daarna vroegen ze ook of ik erotische handelingen bij ze wilden doen", vertelde ze vorig jaar aan RTL Nieuws. Bekijk de video hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore