Rotterdams hotel

James B. krijgt 2,5 jaar cel voor seksueel misbruik 12-jarig meisje

02 juli 2020 14:56 Aangepast: 02 juli 2020 15:30
Verdachte James B.

De Amerikaan James B. is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden voor het misbruiken en aan het ouderlijk gezag onttrekken van een destijds 12-jarig meisje.

Voor het meisje werd vorig jaar zomer een Amber Alert uitgedaan. Ze werd daarna samen met de 50-jarige B. in een Rotterdams hotel gevonden door de politie.

Terminaal ziek

B. heeft het misbruik altijd ontkend. Hij is op vrije voeten en niet meer in Nederland. Hij zou acute leukemie hebben en terminaal ziek zijn. Volgens de artsen heeft hij nog maar hooguit enkele maanden, of misschien zelfs weken, te leven. De rechtbank besloot daarom onlangs dat hij mocht terugkeren naar zijn thuisland de Verenigde Staten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Videoverbinding in misbruikzaak Rotterdamse (12), maar verdachte laat zich niet zien

De Amerikaan kwam eind juni vorig jaar op Schiphol aan en reisde door naar Rotterdam, waar hij het meisje ontmoette op het treinstation. Hij gaf haar de sleutel van een hotelkamer waarna ze er twee dagen verbleven. Na het Amber Alert trof de politie het tweetal daar grotendeels ontkleed aan.

De twee kenden elkaar al maanden via een onlinepaardenspel, dat de dochter van B. ook speelde. Zijn dochter en haar moeder wonen in Nederland.

Voorarrest

Tegen B. was een celstraf van 4 jaar geëist. De rechter heeft rekening gehouden met de gezondheidstoestand van de verdachte, zei hij. "Daarom wordt een lagere straf opgelegd dan normaal." B. heeft een klein jaar in voorarrest gezeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mabels zoontje (8) kreeg seksueel getinte berichten via Fortnite: 'Wil iedereen waarschuwen'

De rechtbank vindt het echter 'passend en geboden' dat zijn straf langer is dan het voorarrest, dat hij dus terug de cel in moet. Of en hoe hij dan vanuit de VS naar Nederland moet komen, is nog niet duidelijk.

Hoger beroep

De straf moet eerst onherroepelijk zijn, dat is het geval als er geen hoger beroep komt. De advocaat van B. kan direct na de uitspraak nog niet zeggen of ze in hoger beroep gaan.

"Gelet op zijn ontkenning, is hoger beroep niet uitgesloten. Anderzijds heeft cliënt ook steeds rekening willen houden met de belangen van het meisje. Dat is niet gebaat bij appel. Ik weet wel dat cliënt niet in staat is een gevangenisstraf te ondergaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore