Met opzet

Vader rijdt school binnen: 'Dit had zo anders kunnen aflopen'

02 juli 2020 15:29 Aangepast: 02 juli 2020 15:50
De auto reed 30 meter de school in.

Wat bezielde de 55-jarige man die gisteravond in Grootebroek met zijn auto de school van zijn zoon binnenreed terwijl groep 8 afscheid aan het nemen is van de school? Wat het ook was, dit is absoluut niet de manier om verhaal te halen, klinkt het in het West-Friese dorp. "Een onbegrijpelijke actie. Als je al problemen hebt, is dit nooit een oplossing."

De man én vader reed gisteravond basisschool 't Palet in, terwijl er in de gymzaal een filmvoorstelling was ter ere van het afscheid van groep 8. 

Zo'n twintig leerlingen, hun ouders en leerkrachten, waren in de school aanwezig, vertelt schooldirecteur Jan van Berkum. Hij is nog altijd aangedaan door de gebeurtenis.  

30 meter school ingereden

"Vlak voordat de afscheidsfilm begon, was er opeens een hoop lawaai in het schoolgebouw. Was er een tafel omgevallen? Stonden er deuren open? Kinderen en leraren hadden geen idee. Toen een volwassene ging kijken, bleek een auto de school binnen te zijn gereden." 

De auto van de man, die een kind op de school heeft zitten, was zo'n dertig meter het gebouw binnengereden. De voordeur van de school stond op dat moment open. "Tegen een deur van een klaslokaal is hij tot stilstand gekomen. Die is helemaal vernield", zegt de schooldirecteur. 

Automobilist rijdt opzettelijk basisschool binnen

en 55-jarige man is gisteravond opzettelijk een basisschool in Grootebroek binnengereden. De man heeft volgens de politie een conflict met de school.

Wonder boven wonder raakte niemand gewond. "Maar het had heel anders kunnen aflopen", zegt burgemeester Ronald Wortelboer, die gisteravond meteen de ouders en leerlingen opzocht. De schooldirecteur bevestigt dat: "Er had maar één kind net even naar de wc moeten gaan. Dan waren de gevolgen niet te overzien."

Geen grote paniek

Leraren, ouders en kinderen werden direct opgevangen door de buren, een praktijkschool. Buurman Jochem Pennekamp was daar bij. Hij is onder de indruk hoe het eraan toeging, vertelt hij.

"Er stonden meteen professionals klaar om met de ouders en kinderen te praten. Agenten en de burgemeester waren er vrijwel direct. Er was geen sprake van grote paniek. De leraren bleven heel rustig en professioneel. Alles was er op gericht om de kinderen de beste zorg te geven. Dat raakte mij."

De auto van de verwarde man. De auto van de verwarde man.

Over het motief van de man gaan verschillende verhalen. De man was boos, zegt de schooldirecteur. Maar er was geen sprake van een conflict, volgens Van Berkum.

Verhaal halen

Het zou eerder gaan om een besluit waar hij niet mee eens was. "Denk bijvoorbeeld over de plaatsing van zijn kind in een klas. De man wilde verhaal halen. Maar dit is wel een heel vreemde manier om dat te doen. Zijn eigen kind was niet in de school aanwezig toen hij met zijn auto naar binnen reed."

De man is aangehouden en wordt verhoord door de politie. Hij was volgens de politie lichtelijk onder invloed van alcohol. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man die school binnenreed, deed dat opzettelijk vanwege conflict

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore