Reisadvies verscherpt

Als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt: 'Ga niet zelf annuleren'

06 juli 2020 19:02 Aangepast: 06 juli 2020 20:17
Archieffoto Beeld © ANP

Je wilt op vakantie en hebt al geboekt, maar plotseling wordt het reisadvies voor jouw vakantieland aangescherpt. Dat gold eerst voor Portugal en nu voor twee Spaanse gewesten. Wat moet je dan doen? En wat als je er al zit?

In Spanje is voor twee gewesten vandaag het reisadvies aangescherpt naar oranje, zoals vorige week gebeurde met de regio's rondom Lissabon en Porto. Je mag er alleen nog noodzakelijke reizen maken, dus die aanpassing heeft wel wat gevolgen – vakanties vallen niet onder noodzakelijke reizen. We splitsen het even op in twee gedeelten: wat als je nog zou gaan, en wat als je er zit?

1. Je zou nog afreizen naar het nu oranje gebied

Als je nog zou afreizen naar gebieden die oranje worden, dan is het raadzaam contact op te nemen met de reisorganisatie waarmee je geboekt hebt, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Vaak hebben die organisaties snel iets op de website staan over de nieuwe situatie, maar als dat niet zo is: bel ze dan even. Het kan wel druk zijn, waarschuwt Donat.

Wat je in elk geval niet moet doen, is zelf annuleren. Dan heb je juridisch gezien geen recht op een vergoeding, zegt Donat. "De aanbieder moet zelf annuleren en een vergoeding aanbieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Als je zelf een ticket en accommodatie hebt geboekt, dan moet je contact opnemen met de instanties waar je dat gedaan hebt. "Bij accommodaties is het vaak iets makkelijker om annulering te regelen dan bij vervoersorganisaties", zegt Donat erbij.

Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars stelt dat als je nu alsnog zou afreizen naar de oranje gebieden in Portugal of Spanje, je het risico loopt dat je onverzekerd bent. "Sommige verzekeraars dekken nog wel de zaken die niets met de pandemie te maken hebben, zoals een gestolen camera, maar je moet goed kijken naar de voorwaarden. Neem dus vooral contact op."

2. Je zit al in Portugal of Spanje

Als je al in Portugal of Spanje was op het moment dat het reisadvies veranderde, dan ben je in eerste instantie gewoon gedekt conform je polisvoorwaarden, zegt Van Elferen. Je kon er immers weinig aan doen dat het reisadvies werd aangepast. Wel wordt je gevraagd om het gebied te verlaten.

Als je dan toch blijft, loop je weer het risico onverzekerd te raken, zegt Van Elferen. Die repatriëring zoals dat heet, is niet gedekt. "Dat gebeurt alleen als het gaat om medische noodredenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Wel is het volgens Van Elferen zo dat als jij hebt geboekt bij een touroperator, dat zij verantwoordelijk zijn om jou terug te brengen. Maar dat is dan geen verzekeringsvraagstuk.

Donat adviseert ook zo snel mogelijk terug te gaan naar Nederland. Vervolgens wordt dringend geadviseerd om veertien dagen in zelfquarantaine te gaan. Ze heeft een dringend advies aan potentiële vakantiegangers: "Wees je bewust van de mogelijke problemen. Dit kan vaker gebeuren. Deze zomer gaat weinig zoals je gewend bent."

Zorgverzekering

Dan nog even iets over de zorgverzekering. Stel je wordt ziek op vakantie, dan keert de zorgverzekering het bedrag uit dat je normaal in Nederland kwijt zou zijn.

De reisverzekering vult dat bedrag vervolgens aan. Als je gaat reizen naar een land dat oranje is, dan kun je dat tweede deel vaak vergeten. Je krijgt wel het bedrag van de zorgverzekering.

Hoe gaat vakantie nu? Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som:

Met de trein naar Wenen. Gaat dat makkelijk?

Evelien zou naar Lissabon, maar toch niet

Evelien (22) is één van de ongelukkigen die vorige week naar Lissabon zouden gaan, maar nu toch thuisblijft. "Ik zou gaan met mijn zusje, maar helaas."

"We hadden al in januari geboekt", zegt Evelien. "Toen kwam corona en dachten we dat we niet zouden gaan, maar na alle versoepelingen kregen we toch weer hoop. Nu kan het dus toch niet. Ik zou me daar ook niet goed bij voelen."

Evelien had geboekt bij de Vakantiediscounter. Ze werd gebeld met het bericht dat ze een voucher krijgt en later dit jaar alsnog kan gaan. Evelien is er blij mee. "Die hotels hebben het ook moeilijk. Ik vind dit niet erg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore