Geen hulp geboden

20 maanden cel geëist voor dood door schuld in zaak-Orlando Boldewijn

02 juli 2020 12:08 Aangepast: 02 juli 2020 13:39
Orlando Boldewijn werd in februari 2018 dood gevonden.

Tegen Roy B., een 29-jarige man uit Wernhout, is een gevangenisstraf van 20 maanden geëist omdat hij schuldig is aan de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn.

B. had op 18 februari 2018 een Grindr-date met Boldewijn. Na een anonieme tip werd diens lichaam acht dagen later in het water gevonden, op 16 meter van het woonbootje van B. in de Haagse wijk Ypenburg.

Nagelaten hulp te bieden

B. was mishandeling met de dood ten gevolge of dood door schuld ten laste gelegd. Maar volgens het Openbaar Ministerie is  voor het eerste te weinig bewijs. Er kan niet onomstotelijk worden aangetoond dat er sprake is van een misdrijf, of dat Boldewijn zelf het water is ingegaan. 

Wel heeft B. volgens het OM nagelaten om Boldewijn te helpen toen die om hulp riep. Hij zou hebben gezien dat de jongen op zo'n 16 meter afstand van de woonboot van B. in moeilijkheden was, maar deed niets.  

112 bellen

Volgens de officier van justitie had B. het noodnummer 112 kunnen en moeten bellen. Dan was reanimatie wellicht nog mogelijk geweest.

Het overlijden van Boldewijn kan Roy B. volgens het OM dus worden aangerekend, waardoor er sprake is van dood door schuld.

'Geen straf te hoog'

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat in een eerste reactie weten: "Voor de moeder zal geen straf ooit hoog genoeg zijn, maar mede gezien het juridische verwijt dat de verdachte wordt gemaakt is de geëiste gevangenisstraf niets minder dan op zijn plaats."

Moeder overleden Orlando (17): 'Woede wordt elke dag groter'

Het lichaam van de 17-jarige Orlando Boldwijn werd ruim twee jaar geleden gevonden in het ijskoude water in Den Haag. Via de homo-datingapp Grindr spak hij af met verdachte Roy B. De moeder van Orlando is radeloos.

B.: Heb niets met zijn dood te maken

B. zei eerder deze week in de rechtbank niets met Boldewijns dood te maken te hebben. Hij zou de jongen naar eigen zeggen na de date met zijn bootje weer op de kant hebben gezet zodat die de laatste tram naar huis kon nemen. Hij had daarna wel iets gezien of gehoord, verklaarde hij,  maar hij had 112 niet gebeld 'omdat hij in paniek was'. 

Hij kon niet verklaren waarom de jongen in de buurt rond was blijven lopen, iets wat door verschillende camera's en getuigen is waargenomen: "Tot op de dag van vandaag denk ik dat die jongen het water in gejaagd is of zo. Ik denk nog steeds dat ik erin ben geluisd. Ik zet hem af en opeens ligt hij in het water. Ik heb die jongen niks aangedaan. Helemaal niks."

Dat hij ook de dagen daarna de politie niets heeft verteld over wat hij die nacht heeft gehoord, kwam volgens B. omdat een vriend hem had geadviseerd 'stil te blijven zitten' en omdat zijn ouders niet mochten weten van zijn seksdates met jongens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nog steeds onduidelijk hoe Orlando (17) om het leven kwam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore