Emotionele steunbetuigingen

Toestand Van Ruijven (27) onveranderd: 'Iedereen is met zijn hoofd bij Lara'

02 juli 2020 10:26 Aangepast: 02 juli 2020 13:49
Lara van Ruijven

De 27-jarige shorttracker Lara van Ruijven verkeert nog altijd in levensgevaar. "Ook na vannacht is haar situatie nog altijd onveranderd, ze vecht voor haar leven", zegt Carl Mureau van de KNSB. Ondertussen stromen de steunbetuigingen binnen. "Iedereen leeft met haar mee. Dat doet zo goed."

Jeroen Otter, de bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, postte vanochtend een emotioneel gedichtje waarin hij zijn medeleven betuigt aan Lara van Ruijven. Otter is in Frankrijk waar de 27-jarige shorttrackster sinds donderdag op de intensive care vecht voor haar leven.

Otter schrijft: "Alleen jij ervaart nu dat donker geen licht toelaat. Alleen jij wordt gewaar dat stilte zelfs ruis geen toegang biedt. Om dit te bevechten werp ik jou oneindig veel lichtpuntjes toe, en stuur ik jou een stroom aan berichtjes die zelfs door stilte niet kunnen worden gestopt."

'Balanceert op de afgrond'

Via WhatsApp laat Otter vanuit Frankrijk weten dat haar situatie nog altijd zeer zorgelijk is.

Zijn collega Carl Mureau, persvoorlichter bij de KNSB,  doet vanuit Nederland verder het woord.  "Ik sta de hele dag in nauw contact met Frankrijk", zegt Mureau. "Lara's toestand is ook na vannacht onveranderd en zeer zorgelijk. Ze wordt omringd door haar allernaasten, zoals haar vader en vriend. Het is wachten op herstel. Maar op dit moment is er niets veranderd."

Steunbetuigingen

Het hakt er in. Sinds het nieuws over de verslechterde gezondheid van Van Ruijven delen sporters, zoals Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, massaal steunbetuigingen met de hashtags #PanterLara en #staystrong.

De warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten. "Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor”, liet haar vader weten. 

Van Ruijven maakt al jaren deel uit van de Nederlandse selectie en schreef vorig jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw een wereldtitel te pakken in het shorttrack op de 500 meter.

Ziek vanuit het niets

Ze was met een team van 18 shorttrackers naar Frankrijk vertrokken voor een trainingskamp.

"Ze had niets. Geen klachten", zegt Carl Mureau. "In Frankrijk kreeg ze opeens gezondheidsklachten. Er volgden onderzoeken. Lara bleek een auto-immuunreactie te hebben gekregen. Wat de oorzaak is, is onduidelijk."

"Sinds vorige week donderdag ging haar situatie hard achteruit. Ze werd in het ziekenhuis opgenomen. Haar situatie verslechterde. Ook omdat er interne bloedingen bij waren gekomen. "

Hechte club

Lara is twee keer geopereerd. "Ze ligt nu op de ic. Haar lichaam moet nu zelf herstellen. Het is afwachten. Maar we zien tot nu toe geen enkele verbetering. Dit raakt het hele team."

Ondertussen traint het team door. Maar iedereen is met zijn hoofd bij Lara, vertelt Carl Mureau. Het ziekenhuis ligt in het dal, anderhalf uur rijden van het trainingskamp. 

"Je moet je voorstellen: ze trainen zes dagen per week met elkaar. Ze doen alles samen. Het is zo'n hechte club. Dit raakt het hele team."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toestand Van Ruijven verslechterd: 'Vecht voor haar leven'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore