Ellendige omstandigheden

Oud-onderduikkinderen: wees barmhartig, neem kinderen uit Griekse kampen op

02 juli 2020 08:22 Aangepast: 02 juli 2020 12:27
Kinderen in het vluchtelingenkamp Moria. Beeld © RTL Nieuws

"Alles wat van dit land wordt gevraagd is medeleven en heel gewone, menselijke barmhartigheid." Dat staat in een oproep van twaalf voormalige Nederlandse onderduikkinderen om alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. 

De twaalf, onder wie journaliste Hanneke Groenteman, socioloog Abram de Swaan en schrijfster en kunstenaar Chaja Polak, zaten in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Ze zeggen zelf ooit als kinderen gered te zijn, 'vaak door wildvreemden', die 'daar zelf groot risico door liepen'. 

Geen risico

"Nederland loopt nu geen risico en hoeft niets op te geven om de alleenstaande vluchtelingenkinderen die gestrand zijn in de Griekse kampen te helpen, bijvoorbeeld door 500 van hen op te nemen", schrijven zij in een open brief aan de Tweede Kamer.

Sayna (15) zit vast in kamp op Lesbos, waar corona op de loer ligt

In het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria is een strenge lockdown van kracht. De situatie wordt met de dag uitzichtlozer voor vluchtelingen zoals de 15-jarige Sayna. Een corona-uitbraak ligt daar op de loer.

Ellendige omstandigheden

Volgens de briefschrijvers verkeren duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen in ellendige omstandigheden en kan Griekenland ze niet alleen opvangen. Ze wijzen erop dat Nederland tot nu toe niet bereid is ook maar één kind toe te laten, 'terwijl 150 Nederlandse gemeenten zich bereid hebben verklaard een aantal kinderen op te nemen'.

De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie om kinderen de gelegenheid te geven naar Nederland te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Griekse opvangkampen tikkende tijdbom: 'Dit wordt een catastrofe'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore