Vertrouwen geschaad

Kamer wil onderzoek naar fouten meldpunt gedwongen adoptie

02 juli 2020 03:31
Drie verzorgsters van zogenoemde 'afstandskinderen', kinderen van wie onder druk afstand werd gedaan. Beeld © NAU Uitgeverij / Eugénie Smits van Waesberghe

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar het 'Aanmeldpunt adoptie en afstand'. De overheid gebruikte het meldpunt voor het in kaart brengen van gedwongen adoptie, maar maakte grove fouten.

Het meldpunt werd in het leven geroepen door de regering, die wilde onderzoeken of ongehuwde vrouwen tussen 1950 en 1980 werden gedwongen om hun kind af te staan. Meer dan 700 mensen deden hun verhaal bij het meldpunt, maar begin vorige maand bleek dat er zeer onzorgvuldig is omgesprongen met de getuigenissen. 

'Dossiers door elkaar gehaald'

Mensen wisten niet dat zij hun getuigenissen konden opvragen, inzien en aanpassen. Bovendien waren er veel fouten gemaakt in de verslagen. 

"Een mevrouw hoorde terloops dat ze een zus had toen ze informatie opvroeg over haar verslag", noemt Kamerlid Vera Bergkamp (D66) een pijnlijk voorbeeld. "Dat wist ze niet omdat de dossiers door elkaar waren gehaald. Toen ik dat hoorde, dacht ik: dit kan niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grove fouten bij onderzoek naar gedwongen adoptie: 'Het is een bende'

Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft al toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. Zo bevatte ten minste één verslag fouten die te voorkomen waren geweest en zijn de verslagen niet bewaard in een speciaal beveiligde omgeving. 

'Vertrouwen terugkrijgen'

Een meerderheid van de Kamer vindt dat er nu een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken moet komen. 

"We stellen een gezaghebbend iemand voor, een wetenschapper die ervaring heeft met dit soort onderzoeken", zegt Bergkamp. "Die zal kritisch gaan kijken hoe dit onderzoek weer rechtgetrokken kan worden zodat belanghebbenden weer vertrouwen erin krijgen." Vandaag bespreekt de Kamer het onderwerp met minister Dekker. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter Zuid-Korea: geadopteerde vrouw uit Amsterdam mag biologische vader ontmoeten

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore