'Smerig en denigrerend'

Politie deelt herkenbare beelden van 'coronaspuger' in supermarkt

01 juli 2020 20:19
Het Amsterdamse Mosveld, waar het incident plaatsvond Beeld © Google Streetview

De Amsterdamse politie heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe een man een supermarktmedewerkster bespuugt en bedreigt met corona. Volgens de politie is het herkenbaar in beeld brengen van een dader een 'zwaar opsporingsmiddel', maar in dit geval wel nodig.

"Het is heel vervelend, smerig en denigrerend om bespuugd te worden, zeker in corona-tijd", zegt Marijke Stop van de politie Amsterdam in het programma Bureau020, waar de beelden van de dader getoond werden.

Het incident vond begin april plaats in een supermarkt in Amsterdam-Noord, waar vanwege het coronavirus verschillende regels gelden voor klanten. Eén van die regels is dat klanten alleen met een winkelwagentje de supermarkt in mogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse vrouw (47) overleden na aanval door coronaspuger

Als een beveiliger een klant aanspreekt die toch zonder wagentje de winkel in wil, ontstaat er een discussie. Hij wordt boos en noemt de maatregel onzin. Een winkelmedewerker mengt zich in de discussie en zegt dat de klant ook naar een andere winkel kan, als hij het er niet mee eens is.

De dader loopt vervolgens de winkel uit en bespuugt daarbij de winkelmedewerker. Een getuige hoort hierna de man zeggen dat hij hoopt dat ze nu corona heeft.

Een week de tijd om te melden

De Amsterdamse politie besteedde vorige week al aandacht aan de zaak in het programma Bureau020 en toonde daarbij beelden, maar met een onherkenbare dader. De man kreeg toen een week de tijd om zich te melden. Dat deed hij niet, dus komt hij nu herkenbaar in beeld.

Zo houden coronamaatregelen ook andere ziektes buiten de deur

Al dat handen wassen, afstand houden en thuisblijven hebben geleid tot een daling in het aantal coronagevallen. Maar deze maatregelen hebben niet alleen effect op corona.

Er zijn de afgelopen periode verschillende incidenten geweest met 'coronaspugers', maar de politie kiest er niet vaak voor om herkenbare beelden te delen van de dader. "Het incident is heftig, maar het tonen van herkenbare beelden van verdachten is een zwaar opsporingsmiddel", zei Stor in Bureau020.

"In sommige gevallen kiest het Openbaar Ministerie ervoor om verdachten eerst de kans te geven zichzelf te melden, zoals in deze zaak." De politie heeft ook een signalement van de dader verspreid. Voor zover de politie weet, heeft de supermarktmedewerker geen corona opgelopen bij het incident.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore