Laatste woord

Moordverdachte Thijs H. betuigt opnieuw spijt: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

01 juli 2020 17:18
Thijs H. en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

De 28-jarige Thijs H., die verdacht wordt van drie gewelddadige moorden, betuigde op de laatste dag van zijn proces 'diepe spijt'. "Ik ben geen wreed mens", zei hij.

Vandaag nam Thijs H. voor de laatste keer plaats in de rechtbank in Maastricht. Eerder bekende hij drie gewelddadige moorden te hebben gepleegd in de Scheveningse Bosjes en de Brunssummerheide.

Drie moorden

Op 4 mei vorig jaar stak H. in Den Haag een 56-jarige vrouw met vele messteken dood. Drie dagen later herhaalde hij deze daad en doodde hij een 63-jarige vrouw en 68-jarige man.

Naar eigen zeggen had H. last van psychotische wanen. "Als ik niet echt dacht dat ik gedwongen werd, had ik het nooit gedaan. Ik dacht echt dat ik geen keus had," zei hij vandaag in de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

24 jaar cel en tbs geëist tegen drievoudig moordverdachte Thijs H.

Het OM zegt zich niet voor te kunnen stellen dat iemand drie moorden op zo'n brute wijze pleegt, zonder een stoornis te hebben. Toch geloven zij niet dat Thijs H. in een psychose verkeerde tijdens het plegen van de moorden en ontoerekeningsvatbaar is.

Opvallend zoekgedrag

Ook het opvallende zoekgedrag van H. (hij zocht op zijn computer onder andere naar 'Hoe word ik een complete psychopaat?' en 'Hoe zoeken onderzoekers naar tekenen van psychopathie bij een verdachte?') en tegenstrijdige verklaringen zorgden ervoor dat het OM zijn verklaring in twijfel trok.

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Thijs H. zat in een psychose' - maar wat is dat dan precies?

'Het spijt me verschrikkelijk'

Vorig jaar richtte Thijs H. zich in de rechtbank ook al tot de nabestaanden. "Ik weet dat het de pijn niet verlicht en de woede niet verzacht. Het spijt me verschrikkelijk en ik hoop dat jullie steun kunnen vinden bij elkaar."

Op 30 juli doet de rechtbank definitief uitspraak.

Thijs H. eerder tegen nabestaanden: 'Ik hoop dat jullie steun vinden'

Tijdens een eerdere zitting wendde Thijs H. zich tot de nabestaanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore