Alleen vervoeren met koelsystemen

Vervoer kippen, varkens en koeien bij 35 graden of warmer verboden

01 juli 2020 16:05 Aangepast: 01 juli 2020 16:22
Kippen op transport naar het slachthuis Beeld © ANP / Tom van Limpt

Vervoer van landbouwdieren als kippen, varkens, koeien als het 35 graden of warmer is vanaf morgen verboden. Als het zo heet is, mogen dieren dan alleen nog maar vervoerd worden in wagens met een koelsysteem. Daarnaast mag een 8 uur lange rit niet meer gereden worden als het ergens onderweg warmer is dan 30 graden.

Dit schrijft Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een brief aan de Tweede Kamer. 

Extreme temperaturen

In het geüpdatete Nationaal Plan voor veetransport bij extreme temperaturen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan de hernieuwde afspraken tussen het bedrijfsleven en de overheid. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken dat er minder dieren per wagen vervoerd mogen worden op warme dagen en daarnaast moet gekeken worden naar ventilatie of koeling.

Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de exportkeuringen eerder of later op de dag uitvoeren, zodat de dieren op de koele momenten van de dag of nacht vervoerd kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo overleven je kamerplanten een hittegolf

Ook zijn afspraken gemaakt over extra maatregelen voor het vervoer en slachthuis om het dierenwelzijn te beschermen. Dat gebeurt bij temperaturen van 27 graden of meer in De Bilt. Dan geldt onder meer dat varkens alleen naar slachthuizen vervoerd mogen worden tussen 12.00 uur en 19.00 uur als het vervoermiddel mechanisch geventileerd wordt.  

Hittestress

Schouten: "Ik vind dat bij een temperatuur van 35 graden of hoger geen dieren vervoerd mogen worden. Daarom heb ik aangekondigd om dit wettelijk te verbieden op ons grondgebied." Ze legt in de Kamerbrief uit dat het verboden is om dieren te vervoeren wanneer er een risico is op letsel of onnodig lijden door de hitte.

"Vervoer van dieren onder warme weersomstandigheden kan leiden tot hittestress en daarmee tot overtreding van dit verbod. Maar dit neemt niet weg dat ook bij temperaturen onder de 35 graden sprake kan zijn van onnodig lijden door hittestress." Er blijft dus gelden dat de NVWA kan ingrijpen als er sprake is van hittestress bij dieren bij temperaturen lager dan 30 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldpunt voor oververhit vee geopend: 'Voor een kip is 22 graden al te veel'

Dit nieuwe beleid geldt enkel voor wagens die niet voorzien zijn van een koelsysteem. Enkel een ventilator is onvoldoende, omdat daarmee warme lucht naar binnen wordt geblazen. "Dit is wellicht aangenamer voor de dieren, maar de temperatuur bij de dieren zal niet worden verlaagd, waardoor het risico op lijden ongewijzigd blijft." 

Europese maatregelen

Vorig jaar werd al in Europa besloten dat transport van langer dan 8 uur niet is toegestaan boven de 30 graden.

Hijgende koeien door hitte: 'Alles boven de 20 graden is te warm'

Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben last van het warme weer. Vooral voor koeien is het zwaar, want ze kunnen de warmte niet goed afvoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore