Ga naar de inhoud
Mogelijke pandemie

RIVM houdt ontwikkeling van Chinees varkensvirus goed in de gaten

Een varkenshouderij in de Chinese provincie Sichuan. Beeld © EPA

Het relatief nieuwe griepvirus dat Chinese wetenschappers hebben ontdekt bij varkens, wordt goed in de gaten gehouden door het RIVM. Maar op dit moment ziet het instituut nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen.

Wel volgt het instituut wetenschappelijke publicaties en alle berichtgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als die aanleiding geven voor actie, kunnen bijvoorbeeld het Nationaal Influenza Centrum van het RIVM en het Erasmus MC worden ingeschakeld voor nader onderzoek.

Geen nieuw virus

"Maar we zijn niet preventief allerlei dingen aan het doen", zegt een woordvoerster. Het RIVM wijst erop dat het virus niet echt nieuw is: in 2016 werden al besmettingen opgemerkt en beschreven.

'Onderzoekers
Lees ook:
'Onderzoekers waarschuwen voor potentieel gevaarlijk griepvirus bij varkens'

Het virus, dat de naam G4 EA H1N1 heeft gekregen, lijkt op de Mexicaanse griep, maar heeft een aantal andere kenmerken. Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, is meegenomen in de jaarlijkse griepprik. Als het nodig is, zou dat met dit virus ook kunnen, zeggen de onderzoekers. Maar de Chinese onderzoekers zeggen ook dat de virusstam alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemie heeft.

Varken-op-mensbesmetting

G4 is hoogst besmettelijk en kan overgaan van varken op mens, maar er is geen bewijs dat mensen ook elkaar kunnen besmetten. Uit de studie bleek dat 35 van de 338 onderzochte varkensboeren het virus had opgelopen. Bestaande griepvaccins doen er weinig tegen. Fretten die het toegediend kregen, werden er zieker van dan van andere griepvirussen.

De Belgische viroloog Steven van Gucht is het met zijn Chinese collega's eens. "We weten dat griepvirussen ongeveer om de 20 jaar een pandemie veroorzaken. Dit virus is om verschillende redenen een serieuze kandidaat", zei hij tegen de Belgische krant De Morgen.

Het nieuwe virus in het kort

De eerste besmettingen van het nieuwe virus, G4 EA H1N1, werden in 2016 al opgemerkt en beschreven. Het virus stampt af van het H1N1-virus, oftewel de Mexicaanse griep. G4 is erg besmettelijk en kan overgaan van varken op mens, maar er is geen bewijs dat mensen ook elkaar kunnen besmetten. 

Gezien de kenmerken van het nieuwe virus, kan het uitdraaien op een pandemie, maar op dit moment maakt het RIVM zich geen zorgen.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Virussen, zoals het coronavirus, muteren steeds. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?