Meer mannen dan vrouwen

Vorig jaar verdronken minder mensen, 'maar nog geen structurele daling'

01 juli 2020 13:38 Aangepast: 01 juli 2020 13:39
Medewerkers van de Reddingsbrigade Den Haag. Beeld © ANP

Het aantal verdrinkingen in Nederland is vorig jaar flink afgenomen. In 2018 was er nog een piek, toen verdronken er in totaal 138 mensen in Nederland. Dit daalde naar 102 mensen in 2019.

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal waren 76 slachtoffers Nederlands. Een kwart kwam dus uit het buitenland.

Warme zomer

Vorig jaar werd gedacht dat het relatief hoge aantal verdrinkingen mogelijk samenhing met de warme zomer van 2018. Door het warme weer zouden meer mensen vaker gaan zwemmen. 

Het klopt inderdaad dat er in 2019 minder warme dagen waren, 25 tegenover 37 in 2018, maar volgens het CBS zou het niet gaan om een duidelijk verband. Dit komt omdat er in 2015, 2016 en 2017 minder zomerse dagen waren dan in 2019, terwijl er wel meer mensen zijn verdronken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwemmer verdronken in recreatieplas bij Winterswijk

Het zou bij de verdrinkingen mogelijk vaak gaan om ongelukken. "Als mensen op zomerse dagen gaan zwemmen, doen ze dat vaak in een gecontroleerde omgeving", zegt een woordvoerster van het CBS. Op veel stranden houden bijvoorbeeld lifeguards een oogje in het zeil.

Vaker mannen dan vrouwen

Aan de andere kant blijkt uit eerdere cijfers ook dat in Amsterdam de meeste mensen zijn verdronken. In de afgelopen vijf jaar ging het om 53 mensen. Dat is bijna een achtste van alle verdrinkingen in Nederland.

Uit de cijfers komt ook naar voren dat Nederlandse mannen veel vaker verdrinken dan vrouwen. In 2019 ging het om 64 mannen en 12 vrouwen. Daarnaast was meer dan de helft van de verdronken Nederlanders ouder dan 60 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: surfers Scheveningen stierven door combinatie algenschuim en harde wind

Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland reageert opgelucht op de flinke daling van vorig jaar. "In 2015 en 2016 lag het aantal verdrinkingen iets hoger dan in het jaar ervoor. In dat licht schrokken we van de Reddingsbrigade Nederland wel van de cijfers over 2018, die op een sterke stijging wezen. Het is goed te weten dat 2019 niet opnieuw een stijging te zien geeft. Maar tegelijk zien we ook nog geen structurele daling, en dat veel verdrinkingen onnodig zijn en voorkomen hadden kunnen worden."

Kinderen leren zwemmen

Breedveld geeft aan dat de Reddingsbrigade Nederland zich ervoor blijft inzetten dat alle kinderen goed leren zwemmen, dat zij en hun ouders zich bewust zijn van de risico's van het zwemmen in open water en dat op plaatsen waar wordt gezwommen voldoende veiligheidsmaatregelen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wateroverlast in Nederland: 'Het water spoot uit de wc omhoog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore