Ga naar de inhoud
Mogelijk strafrechtelijk onderzoek

Aboutaleb over racisme in appgroepen agenten: 'Dit gaat alle grenzen te buiten'

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Beeld © ANP

De racistische uitspraken in de politie appgroepen gaan alle grenzen te buiten, zegt Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een reactie op het nieuws. "Agenten hebben het vertrouwen beschaamd van andere agenten én van Rotterdammers", zegt de burgemeester. Het OM bekijkt of er een strafrechtelijk onderzoek gestart wordt.

De politie Rotterdam maakte vandaag bekend dat er 'een diepgaand onderzoek' is gestart naar racistische uitlatingen van agenten in een WhatsAppgroep van hun basisteam. De opmerkingen werden begin vorig jaar gemaakt.

'Kankervolk'

Volgens NRC  zijn de opmerkingen in de appgroep geplaatst nadat de agenten een filmpje zagen van een 15-jarige, witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse. Burgers met een migratieachtergrond zijn in de appjes onder meer zijn aangeduid als 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' op wie ze willen 'schieten'.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft vandaag aan de gemeenteraad 'dat hij geschrokken is van de ernst en zwaar teleurgesteld is in dit gedrag'. De appgroep, bestaande uit negen agenten, is opgeheven. 

Spoeddebat

"Discriminatie en racisme horen niet thuis bij de politie", aldus de burgemeester. "Als dit gedrag aan het licht komt, moet daar stevig tegen worden opgetreden. De eenheidsleiding van de politie heeft mij verzekerd dat naar aanleiding van dit incident diepgaand onderzoek wordt ingesteld." 

Waarschijnlijk is er deze week nog een spoeddebat in de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie. 

Mogelijk strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten aan RTL Nieuws te bekijken of een strafrechtelijk onderzoek gestart gaat worden. "Als we besluiten om te gaan vervolgen, gaan we daarover communiceren", zegt een woordvoerder van het OM.

De Rotterdamse burgemeester schrijft verder dat hij contact heeft gehad met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie). "Wij zijn het eens dat diepgaand onderzoek op zijn plaats is."

Ook plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert zei eerder al dat de uitspraken 'in taal en tekst alle grenzen te buiten' gaan. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar racisme in appgroep politie Rotterdam