Corona-update, stel je vraag

Hoe zit het nou met die 1,5 meter tijdens het sporten en in de sportschool?

01 juli 2020 21:00 Aangepast: 03 juli 2020 14:18
Beeld © RTL Nieuws

Hoe zit het nou met sporten? Dat willen veel mensen weten nu de coronaregels zijn versoepeld. Moet je nou 1,5 meter afstand houden of niet? En hoe zit dat dan in de sportschool en in het zwembad? Daar blijkt verwarring over te zijn.

Vanaf vandaag hebben we weer wat meer bewegingsvrijheid. Letterlijk. Want de sportscholen mogen weer open. Sjef, Sophie en Janet willen weten wat nou precies de regels zijn.

1,5 meter

"De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten", meldt de Rijksoverheid in dit nieuwsbericht. Daarbij wordt expliciet vermeld: sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers. Zij hoeven zich niet te houden aan deze regel.

Als je je baseert op dat ene nieuwsbericht en je loopt de sportschool binnen, dan zul je verbaasd zijn. Zoals je in de video hieronder kunt zien is het wél de bedoeling om afstand te houden:

Feestje bij sportscholen: na ruim drie maanden eindelijk weer open

Verschillende sportscholen openden vannacht om precies 12 uur weer de deuren. Na ruim drie maanden dicht te zijn geweest vanwege de coronamaatregelen, kunnen mensen eindelijk hun coronakilo's er weer af sporten.

Het blijkt allemaal toch net wat ingewikkelder. In principe geldt de 1,5 meter namelijk wél voor sporters, staat dan weer uitgelegd in dit uitgebreide artikel: alleen als dit de 'normale sportbeoefening' in de weg staat, kan tijdelijk de anderhalve meter afstand losgelaten worden. "Dit geldt bijvoorbeeld voor sporten als judo, maar ook voor voetbal of hockey."

Dus: voor sporten waarvoor de anderhalve meter afstand geen belemmering is, blijft de maatregel van kracht. "Dit geldt ook voor alle activiteiten buiten het normale spelcontact om, zoals de warming-up, de teambespreking of de nazit in de kantine."

Sporten buiten én binnen: het mag weer. Sporten buiten én binnen: het mag weer.

Vreemde situaties

Dit kan voor vreemde situaties zorgen. Je mag bijvoorbeeld wél samen met je buurman in de auto stappen naar de sportschool (mondkapje geadviseerd), maar gewichtheffen en spinnen doe je op anderhalve meter afstand. Ga je vervolgens een potje voetballen of boksen dan hoef je weer géén afstand te houden - maar wél weer in de kleedkamer en in de kantine.

Dus, nog even samenvattend: tijdens trainingen en wedstrijden hoef je bij contactsporten géén anderhalve meter afstand te houden. Je mag 'normaal spelcontact' hebben. In alle andere situaties wel.

En hoe zit het bij zwemmen? Daar geldt hetzelfde. Anderhalve meter afstand, óók in het water - behalve dan natuurlijk voor een contactsport zoals waterpolo. Of de regel ook ónder water geldt, daarover wordt niks gezegd.

Hoe zit het met publiek bij wedstrijden?

Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. "Hierbij mag publiek aanwezig zijn", meldt de Rijksoverheid. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. "In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen."

Evenementen, waaronder wedstrijden in het betaald voetbal, zijn toegestaan wanneer 'reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn toe te passen'. Dan is er geen maximale groepsgrootte bepaald. Let op: schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore