Ga naar de inhoud
Schoonheidsideaal

Botox en fillers: jongeren ondergaan vaker cosmetische ingreep

Een arts prepareert een botoxinjectie. Beeld © ANP

In de afgelopen tien jaar zijn cosmetische ingrepen aanzienlijk populairder geworden onder jongeren. Het aantal behandelingen met botox of tijdelijke fillers is ruim verdubbeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt het AD. In 2008 liet 3,1 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar oud zich behandelen. Inmiddels gaat het om acht procent van de jongeren in de leeftijdscategorie.

Vooral botoxinjecties tegen rimpels in het gezicht en tijdelijke fillers voor vollere lippen zijn populair, zo blijkt uit het onderzoek.

Manipulatie 'perfecte meiden'

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates denkt dat jongeren 'makkelijk zijn te manipuleren' door sociale media als Instagram en TikTok. "De jeugd maakt zichzelf gek met filmpjes van ‘perfecte’ meiden zoals Kylie Jenner", zegt hij. "Jonge meiden moeten inzien dat wat ze hebben al heel mooi is."

Lippen
Lees meer
Lippen weer 'au naturel': Evelien laat haar fillers verwijderen

Het streven naar een bepaald schoonheidsideaal met behulp van cosmetische ingrepen is niet zonder gevaren, weet Decates. Hij waarschuwt voor behandelingen door 'beunhazen' die niet gekwalificeerd zijn. "Er is een wildgroei aan onprofessionele bedrijfjes."

Afgestorven lippen

Soms gaan de ingrepen mis. "We zien een toename van jonge meisjes waarbij de lippen zijn ingespoten met fillers en waarbij per ongeluk het bloedvat is afgesloten, waardoor de lip afsterft."

De arts adviseert jongeren om goed na te denken voor het ondergaan van een ingreep. Decates: "Zoek op gecertificeerde artsen die botox of fillers kunnen inspuiten." Over de langetermijneffecten van fillers moet daarbij nog onderzoek worden gedaan. 

Zorgen om tijdelijke fillers: zo werken ze

01:50
Iedereen boven de achttien jaar mag in Nederland tijdelijke fillers laten inspuiten. Dat is iets anders dan botox. Dit is hoe ze werken.