Ga naar de inhoud
'Grenzen te buiten'

Onderzoek naar racisme in appgroep politie Rotterdam

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie Rotterdam is "een diepgaand onderzoek" gestart naar racistische uitlatingen van agenten in een WhatsAppgroep van hun basisteam. De opmerkingen werden begin vorig jaar gemaakt.

Volgens plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert gingen de uitspraken "in taal en tekst alle grenzen te buiten". De opmerkingen werden volgens NRC  in de appgroep geplaatst nadat de agenten een filmpje zagen van een 15-jarige, witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse.

'Kankervolk, kutafrikanen' 

De krant beschikt over screenshots van de racistische gesprekken en meldt dat burgers met een migratieachtergrond onder meer zijn aangeduid als "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen" op wie ze willen "schieten".

Deze
Lees ook:
Deze politieagente deelt haar verdriet: 'We worden afgeschilderd als beestachtig'

Volgens Krukkert werd in februari 2019 al aan de bel getrokken door enkele agenten over de uitlatingen. Toen is er wel ingegrepen. Zo zijn er "corrigerende gesprekken" gevoerd en werd de appgroep met daarin negen agenten opgeheven.

'Teleurgesteld en boos'

Maar dat is volgens de politiechef onvoldoende geweest. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden", aldus Krukkert. "Er zal alsnog een diepgaand onderzoek worden ingesteld."

Ze vindt dat de agenten het vertrouwen van collega’s en burgers hebben beschaamd. "Ik ben teleurgesteld en boos dat dit in onze eenheid plaatsvindt."

D66
Lees ook:
D66 wil verbod op nekklem door politie in Nederland
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.