Per 1 juli

Net te vroeg bevallen voor langer partnerverlof: 'We pissen naast de pot'

30 juni 2020 21:41 Aangepast: 01 juli 2020 09:45
De trotse ouders van baby Maan

Per 1 juli wordt het verlof voor partners van kersverse moeders flink verruimd: ze krijgen vijf weken extra deels betaald. Toch is het niet voor iedereen feest, want er zijn ook ouders die hier net naast grijpen. Vier ouders over net 'te vroeg' bevallen.

Romy beleeft de eerste mijlpaaltjes nu alleen

Romy had nooit gedacht dat ze nu al moeder zou zijn. Ze was op 1 augustus uitgerekend, maar haar zoon Luca kwam al op 20 mei. Met een premature baby had ze het liefst haar man zo lang mogelijk erbij gehad, maar hij viel nog in de oude regeling.

"Juist in deze periode hebben papa’s en mama’s elkaar nog harder nodig. Toen de dagen van het vaderschapsverlof op waren, zaten we met onze handen in het haar", zegt ze. Uiteindelijk heeft haar man twee weken extra vakantie opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste negen weken ouderschapsverlof vanaf 2022 deels betaald

"Toen onze zoon naar het streekziekenhuis mocht, is hij gelijk weer gaan werken. Hierdoor zou hij nog een paar vakantiedagen overhouden voor als ons zoontje naar huis zou mogen." Nu moet Romy een hele hoop alleen doen. Niet alleen de gesprekken met de artsen, maar ook de 'kleine mijlpaaltjes' beleeft ze deels alleen. "De eerste keer in bad, kleertjes aan doen, wassen, noem het maar op. Maar ook veel onderzoeken in het ziekenhuis moet ik alleen doen."

"We hebben met de maatregel bij wijze van spreken naast de pot gepist. Als ik, zoals uitgerekend, na 1 juli zou bevallen, had mijn man waarschijnlijk de gehele periode in het ziekenhuis aan mijn zijde kunnen staan. Dan hadden we er alle dagen samen voor onze zoon kunnen zijn. Natuurlijk hadden we het dan nog een klein beetje moeten aanvullen met vakantiedagen, maar dat hadden we uiteraard voor lief genomen."

De voetjes van zoontje Luca De voetjes van zoontje Luca

Laura beviel vier dagen 'te vroeg'

"Toen we hoorden over het verruimde vaderschapsverlof, hebben we dit zeker besproken samen", zegt Laura. Ze vond het een heerlijk idee dat haar man vijf weken extra erbij zou zijn. Maar afgelopen zaterdag was het zover: kleine Maan vond het tijd om eruit te komen.

"Tijdens de bevalling zaterdag kwam die gedachte natuurlijk niet voorbij, maar nu de kleine is geboren, is het wel zuur dat ik net te vroeg ben bevallen", zegt Laura.

Baby Maan kwam net te vroeg voor het verruimde vaderschapsverlof Baby Maan kwam net te vroeg voor het verruimde vaderschapsverlof

"Mijn man heeft nu twee weken vakantie opgenomen die hij inzet na zijn eerste week vaderschapsverlof, hierdoor is hij uiteindelijk nu toch drie weken bij me."

En door het coronavirus is de thuissituatie nu ook net iets anders dan normaal. "Daardoor werkt hij veel thuis, dus zo is hij er gelukkig daarna ook nog bij om bij te springen waar het nodig is."

Voor Coen en Stephanie zijn de laatste dagen van juni enorm spannend

De nieuwe verlofregeling kan ook bij stellen in verwachting voor spannende situaties zorgen. RTL Nieuws ging eerder deze week langs bij de hoogzwangere Coen en Stephanie. Wieg, kinderwagen en alle andere babyspullen stonden al klaar, maar het was hopen dat de baby nog even op zich zou laten wachten.

"Benen bij elkaar houden", grapte Stephanie bij de gedachte dat de baby voor 1 juli zou komen. Als het nodig was geweest, had Coen gekozen voor het opnemen van extra vakantiedagen, maar het stel wilde graag langer de tijd hebben om samen voor hun baby te zorgen. Toch was dat niet het allerbelangrijkste voor Coen: "Dat het kind gezond is en goed ter wereld komt is belangrijker dan vrije tijd"

Bekijk hier de hele reportage:

De hoogzwangere Stephanie en aanstaande vader Coen hadden eind juni een paar spannende dagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore