Ga naar de inhoud
16.000 kijkers

In je pyjama kijken naar 's Nederlands grootste schoolfeest: 'We praten hier al weken over'

Wellantschoolfeest. Beeld © Wellantcollege

In de klas van de 12-jarige Ginger gaat het er al weken over: hét grootste digitale schoolfeest op YouTube, voor 16.000 leerlingen en studenten. "Ik ben wel een beetje gespannen."

Het einde van dit schooljaar zag er al heel anders uit door corona, en nu wordt dat jaar ook nog op een bijzondere manier afgesloten. Het Wellantcollege, een onderwijsinstelling met 29 vmbo- en mbo-scholen, organiseert namelijk Wellant Live, een groot digitaal schoolfeest. Onder meer Snelle, Edson da Graça, Pjotr en TikTokker Lieke Hammink maken er hun opwachting. 

"Ik ben heel nieuwsgierig", zegt Ginger uit het dorp Westmaas, die net haar eerste jaar op het Wellantcollega achter de rug heeft. Al twee weken gaat het erover in haar klas. "We bespraken het heel vaak. 'We gaan wel kijken', zeiden we dan. En: 'Wie vinden jullie het leukst?'"

Op bed met je iPad

Een half uur voor aanvang van het digitale feest zat ze er dan ook al klaar voor. Gehuld in pyjama, op haar bed, met haar iPad. "Ik zit hier gewoon chill, en ik bel zo denk ik met mijn beste vriendin. Dan volgen we het samen."

Ginger vindt het feest heel speciaal. "Zo'n feest is meestal niet online. En zo kunnen we toch het einde van het jaar vieren." Ze kijkt vooral voor de artiesten en de gezelligheid. Snelle en TikTokker Lieke Hamming zijn favoriet. "Snelle kan goed zingen en Lieke volg ik al een half jaar op TikTok."

Ook de 15-jarige Hidde van Alfen (15) uit Houten zit te kijken en wel met zijn hele gezin. Hij is net geslaagd op het Wellantcollege en thuis wordt het feest op een grote televisie afgespeeld. 

"Het is heel bijzonder om dit mee te maken. Niet veel mensen kunnen zeggen dat je slaagt in tijden van corona en dat je zo'n feest krijgt. Dat is wel heel bijzonder." Hij kijkt vooral uit naar Snelle. "Hij maakt goede muziek. Heel mooi. Ik ga hem voor het eerst zien." 

Presentator Edson da Graça is blij dat hij een bijdrage kan leveren. "Als voormalig mbo-docent kan ik me nog goed herinneren hoe speciaal de laatste weken van het schooljaar waren. Samen in spanning voor de cijferlijsten, boeken inleveren, zwaaien naar de conciërge en natuurlijk met een knalfeest de vakantie in. Dat laatste, daar gaan we voor. Wellant Live wordt misschien wel 'better than the original'!"

Scholen
Lees ook:
Scholen gaan inventief om met online onderwijs