Mogelijk legitimatieplicht

Drugszendingen per post naar buitenland: 'Ernst is toegenomen'

30 juni 2020 15:53
Xtc-pillen (archieffoto) Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat kijken hoe een einde kan worden gemaakt aan drugszendingen per post naar het buitenland. Het Openbaar Ministerie (OM) en politie zien dat deze werkwijze van drugshandelaren toeneemt en willen daarom een legitimatieplicht voor het versturen van pakketten naar het buitenland. Grapperhaus sluit zo’n legitimatieplicht niet langer uit als oplossing.

Er worden jaarlijks zo'n 107 miljoen pakketten naar het buitenland verzonden. In naar schatting 100.000 van die pakketjes zitten drugs. Dat is slechts 0,1% van het totaal, maar de frustratie bij landen die de pakketjes ontvangen en onderscheppen neemt toe.

Speed per post

Vooral coke, xtc, speed en crystal meth worden verstuurd naar landen als Duitsland, Frankrijk, de VS en Australië. In Australië alleen al werden in een maand tijd vierhonderd Nederlandse drugsverzendingen in beslag genomen.

Nederlandse pakketbedrijven zoals PostNL, DHL en DPD controleren niet alle pakketten. Dat gebeurt steekproefsgewijs. Daardoor glippen er wel eens pakketten met drugs doorheen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coke, heroïne, cannabis en MDMA: Nederland spil in Europese drugshandel

Wie een pakket wil versturen naar het buitenland, kan dat anoniem doen. Vanochtend pleitten OM en politie in NRC voor een legitimatieplicht. Wie een pakket naar het buitenland wil versturen, moet zich dan legitimeren met een identiteitsbewijs.

'Ernst is toegenomen'

Vorig jaar voelde minister Grapperhaus daar nog niets voor, maar zojuist heeft hij aan RTL Nieuws laten weten dat hij nu wel de frustraties ziet van andere landen over de drugs uit Nederland. "De ernst is alleen maar toegenomen. Ik begrijp heel goed dat andere landen zeggen: 'doe er wat aan, dit kan niet.' Wat mij betreft zijn wij hier niet klaar mee en ik sluit niet uit dat we wel degelijk wat gaan doen met legitimatie", zegt Grapperhaus.

De minister ziet wel bezwaren op het gebied van privacy. Deskundigen wijzen erop dat het probleem zich mogelijk verschuift naar het buitenland. Nederlandse drugshandelaren zouden hun pakket dan verzenden vanuit België of Duitsland.

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt

In deze video leggen we uit wat er allemaal in xtc zit en wat de effecten zijn van de drug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore