Ga naar de inhoud
'Sta ik hier wel achter?'

Zij twijfelden, maar lieten hun kinderen toch vaccineren

Janneke (links) en Sanne. Beeld © Privéfoto's

Laat je je kind wel of niet vaccineren? Veel mensen twijfelen. Ook Janneke en Sanne gingen op onderzoek uit om een goede beslissing te kunnen maken. "Ik dacht: ik heb geen idee wat er in zo'n vaccin zit, waarom doe ik dit?"

"Ik begrijp de twijfels van anderen dan ook heel goed", zegt Janneke Jonkman. Zij werd vijf jaar geleden moeder van een tweeling. Twee meisjes die te vroeg geboren waren en een te laag geboortegewicht hadden. Met andere woorden: die extra kwetsbaar waren.

Moedergevoel

"De eerste prik krijgen ze na acht weken. Dat druiste zo in tegen mijn moedergevoel. Tijdens de zwangerschap mag je tegenwoordig bijna niets meer eten, geen pesto, geen venkel, geen kaneel... en dan zijn ze nog maar net geboren, en dan spuit je iets in je kinderen waarvan je niet eens weet wat het precies is."

Vaccinatiegraad
Lees ook:
Vaccinatiegraad voor het eerst in vijf jaar licht gestegen

Janneke besloot de eerste vaccinaties van haar dochters uit te stellen. In die periode sprak ze ook een kennis, die vond dat ze haar kinderen ook echt niet moest laten inenten. "Ze zei dat ze haar kind ook niet had laten vaccineren, en dat haar kind kerngezond was. Ook stuurde ze me een boekje dat zij daarover had gelezen, maar de argumenten daarin vond ik niet erg overtuigend. Ze speelden vooral in op het gevoel, maar zonder betrouwbare bronnen te noemen."

Twijfels serieus genomen

Het overtuigde Janneke niet, maar ze was er ook nog niet van overtuigd dat ze haar dochters dan wél moest laten inenten. "Ik sprak er ook over met vriendinnen, en met de kinderarts in het ziekenhuis. Die nam mijn twijfels gelukkig heel serieus. 'Ik heb zelf ook kinderen, en als vader snap ik je twijfels', zei hij. 'Maar als arts heb ik kinderen binnengebracht zien worden die ernstig ziek waren omdat ze niet waren gevaccineerd.'

Ik voelde zijn emotie en dacht: die prikken zijn er niet voor niets, ze zijn er om mijn kinderen en andere kinderen te beschermen."

Janneke en haar man besloten hun kinderen te laten inenten. Maar wel op een manier die goed voelde voor hen. "Soms lieten we het wat later doen, omdat ze ziek waren of omdat ik ze er nog te kwetsbaar voor vond. Doordat mijn kinderen te vroeg zijn geboren, liepen ze ook lichamelijk ongeveer een maand achter. En ik heb één vaccinatie laten opsplitsen. Het consultatiebureau en de kinderarts luisterden heel goed naar mijn twijfels en vragen, daar heb ik echt geluk mee gehad."

Derde kindje

Ook haar derde kindje - Janneke is zwanger - wil ze laten inenten. "Als ze voldragen is en gezond, dan denk ik dat ik het gewone schema aanhoud. Maar als ze kwetsbaarder is, dan zal ik weer bespreken hoe dat kan op een manier die goed voelt voor ons."

Haar tweeling is inmiddels 'kerngezond'. "Ik moet het afkloppen, maar ze zijn zelden of nooit ziek of verkouden. En ze hebben ook nooit veel last gehad van de vaccinaties, hooguit eens een middagje hangerig. Dat versterkt mijn gevoel dat ik voor hen de juiste beslissing heb genomen."

RIVM
Lees ook:
RIVM ziet spectaculaire stijging aantal HPV-vaccinaties

Ook Sanne besloot haar zoon (nu 5) niet meteen te laten inenten. "Toen hij werd geboren, had ik al een dochter van 2. Bij haar had ik nooit getwijfeld aan de vaccinaties, maar bij hem dacht ik: waarom doe ik dit eigenlijk? Hoe goed is dat voor hem? En zijn die ziekten waartegen gevaccineerd wordt er nog wel? Ik had geen idee."

Antroposofen

Waar die twijfel precies vandaan kwam, weet Sanne niet meer. Vermoedelijk kwam het omdat ze veel antroposofen in haar omgeving heeft. Die geloven dat ziek zijn hoort bij het opgroeien van een kind, dat het goed is en je dat niet moet tegenhouden met vaccinaties. "Ook is de periode tussen de geboorte en de eerste vaccinatie heel kort, te kort om een weloverwogen beslissing te nemen, vond ik toen."

Sanne ging op onderzoek uit, maar kwam alleen uit op 'dubieuze' sites. "Bij bijvoorbeeld het RIVM was destijds niets te vinden over bijwerkingen, wat er precies inzit, waar het tegen beschermt... Ik kreeg alleen een flyer met: je gaat je kind vaccineren en dat is een goed idee'. Dat is tegenwoordig gelukkig een stuk beter."

Ernstige ziektes

Later sprak ze er met een arts over, die zei: vaccineren gaat ten onder aan het eigen succes. Omdat we vaccineren, kent niemand die ziektes meer. "Maar mazelen is bijvoorbeeld echt een ziekte met heel ernstige complicaties, daar was ik me helemaal niet van bewust."

Hoe
Lees ook:
Hoe de keuze om wel of niet te vaccineren vriendschappen en families verscheurt

Na een week besloot ze: er zijn mensen die hiervoor hebben geleerd. Die weten er veel meer van dan ik, daar moet ik op vertrouwen. Ze besloot haar zoon alle prikken te geven, ook met terugwerkende kracht.

"De enige vaccinatie waar ik nog twijfels over heb, is de griepprik. Daarover spreken ook deskundigen elkaar tegen. Maar met een beetje geluk hebben mijn kinderen die pas nodig als ze 65 zijn, dan kunnen ze daar zelf over beslissen."

Zorgen serieus nemen

Sanne begrijpt de zorgen van een grote groep mensen die ervoor kiest hun kinderen niet te laten vaccineren. Sanne: "Die mensen denken daar oprecht goed aan te doen. Hun zorgen zijn gemeend. Die moet je serieus nemen. Je kunt dan alleen vragen: waarom voel jij dat zo? En waar heb jij je informatie vandaan? Om daar een serieus gesprek over te voeren."

Ook Janneke snapt dat er mensen zijn die een andere beslissing nemen dan zij. "Iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Ik hoop alleen wel dat ze zich goed laten informeren en de betrouwbaarheid van hun bronnen checken. En ik hoop dat de vaccinatiegraad niet zo laag wordt dat kinderen die te jong of te kwetsbaar zijn om gevaccineerd te worden, daardoor gevaar gaan lopen."

Autisme, schadelijke stoffen? Feiten en fabels over vaccineren

03:01
Er bestaan nog veel fabels over vaccineren, sommige zelfs ondersteund door 'wetenschappelijk onderzoek'. We zetten vijf feiten en fabels over vaccineren op een rij.