Ga naar de inhoud
Ook iets droger

Eerste helft van 2020 was zonnigste ooit en 2 graden warmer dan normaal

Mensen zoeken verkoeling op het Museumplein in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld © ANP

We mogen de eerste helft van dit jaar de zonnigste ooit noemen. Het afgelopen halfjaar heeft de zon 1158 uren geschenen, ruim boven het gemiddelde van 864 zonuren. Met gemiddeld 10,3 graden was het ook nog eens warmer dan normaal.

"Het jaar begon somber, we begonnen eigenlijk met een achterstand", zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. "Het was een natte februari en het aantal zonuren liep achter op het gemiddelde." Maar sinds maart schoot het aantal zonuren omhoog. De lente was al recordzonnig met 805 uren zon tegenover de lente van 2011, die tot die tijd de zonnigste was met 713 uren zonneschijn. 

Recordzonnig

In totaal was het eerste halfjaar goed voor 1158 zonuren. Daarmee wordt het zonnige recordjaar 2003, waarin de zon in de eerste zes maanden 1119 uren scheen, van de troon gestoten.

Even
Lees ook:
Even afkoelen deze week: bewolking, buien en gemiddeld 20 graden

Dorrestein kan verschillende oorzaken aanwijzen. "Allereerst de coronacrisis. Hierdoor was er minder transport en vliegverkeer, en ontstonden minder wolken. De zon kon volop schijnen. Als je dus nagaat dat er minder bewolking was, verbaast het record me niet." Nu het vliegverkeer weer wordt opgestart, zie je ook meer wolken in de lucht. "Dat zie je ook terug in de cijfers, die liggen dichter bij het gemiddelde."

Ook warmer

Daarnaast speelt de klimaatverandering een rol. "Als er steeds minder lange periodes van bewolking en regen zijn, wordt het zonniger en warmer." In de cijfers van het afgelopen halfjaar is inderdaad te zien dat het ook warmer is. 

Gemiddeld is het van januari tot en met juni 8,4 graden. Afgelopen halfjaar was dat 10,3 graden. "Zo'n hete week als we vorige week hadden, tikt dan ook wel aan. Hittegolven komen namelijk niet zo vaak voor in het eerste halfjaar."

Door
Lees ook:
Door corona schijnt de zon feller, en dat is zeker niet alleen maar goed nieuws

De eerste helft van 2020 was ook droger dan anders. In februari was het nog bijzonder nat, maar april en mei waren juist extreem droog. Juni was dan weer aan de natte kant, maar de neerslag viel deze maand vooral tijdens lokale regen- en onweersbuien. Daardoor zijn de regionale verschillen groot. Gemiddeld viel er in het afgelopen halfjaar iets minder neerslag dan normaal, namelijk 355 millimeter tegen 368 millimeter.

Droog

"We waren op weg naar een enorm droog jaar. Maar dat is inmiddels iets afgezwakt. Het wordt dit jaar waarschijnlijk dan ook niet zo droog als in 2018", zegt Dorrestein. "De hevige buien die voor wateroverlast zorgden, verhelpen de droogte eigenlijk niet. Dit komt omdat de grond zo veel water niet opneemt. Het is voor de natuur beter als het een langere tijd minder hard regent, zoals vandaag en morgen."

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

01:32
We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond nu op veel plekken alweer kurkdroog. Hoe het kan dat het nu alweer zo droog is? Dat heeft alles te maken met timing