Drie mensen doodgestoken

24 jaar cel en tbs geëist tegen drievoudig moordverdachte Thijs H.

30 juni 2020 14:53 Aangepast: 30 juni 2020 15:17
Thijs H. Beeld © Eigen foto

Het Openbaar Ministerie heeft 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. (28). Eerder bekende de man al dat hij drie mensen had doodgestoken in de Scheveningse Bosjes en de Brunssummerheide, maar hij stelde dat hij dat deed omdat hij psychotisch was. Hij zou talrijke wanen hebben gehad en 'berichten en signalen' hebben gekregen die hem ertoe aan zouden hebben gezet mensen te vermoorden.

Het OM zegt zich niet voor te kunnen stellen dat iemand drie moorden op zo'n brute wijze pleegt, zonder een stoornis te hebben. Maar ze denken niet dat H. ontoerekeningsvatbaar is en in een psychose verkeerde tijdens het plegen van de moorden. Zij zeggen dat H. de moorden opzettelijk en met voorbedachte rade heeft gepleegd en willen dat H. daarom voor zijn behandeling jarenlang de gevangenis ingaat.

Ander advies van Pieter Baan Centrum

Dat is in strijd met het advies van het Pieter Baan Centrum. De deskundigen daar gaven aan dat H. een geestelijke stoornis heeft en in een ernstige psychose verkeerde ten tijde van de moorden. Zij adviseerden om Thijs H. geen gevangenisstraf te geven, maar alleen tbs met dwangverpleging op te leggen. Het Openbaar Ministerie legde vandaag in de rechtbank uitvoerig uit waarom zij denken dat H. niet volledig ontoerekeningsvatbaar is en waarom zij niet geloven dat H. in een psychose zat. Zo vertelden ze onder meer over het opvallende zoekgedrag van Thijs H. op het internet. 'Hoe word ik een complete psychopaat?' en 'Hoe zoeken onderzoekers naar tekenen van psychopathie bij een verdachte?' waren dingen die H. opzocht op zijn computer.

Daarnaast verklaarde H. wisselend en tegenstrijdig, waardoor aan zijn verklaringen getwijfeld moeten worden, stelt de officier van justitie. Ook zou hij hebben gelogen over zijn medicijn- en drugsgebruik.

Thijs H., tijdens een eerdere zitting. Thijs H., tijdens een eerdere zitting.

Thijs H. wordt ervan verdacht dat hij op 4 mei in Den Haag een willekeurige vrouw, de 56-jarige Etsuko, doodstak die haar hondjes uitliet in de Scheveningse Bosjes. Ze werd dertig keer gestoken in haar romp en in haar hoofd. Ook werd haar pink afgesneden.

Bruut geweld gebruikt

Drie dagen later werden de 63-jarige Diny en een 68-jarige man vermoord toen zij aan het wandelen waren op de Brunssummerheide bij Heerlen, de regio waar H. vandaan komt. Ook bij hen werd er bruut geweld gebruikt, stelt het OM. "Zij werden vele malen gestoken in het lichaam, ook in het hoofd en in het gezicht." De man zou samen met zijn hond nog hebben gevochten met H. en met de hondenriem van zich hebben afgeslagen, maar de vele messteken werden ook hem fataal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Thijs H. zat in een psychose' - maar wat is dat dan precies?

Drie maanden na de aanhouding van H., legde hij een bekentenis af. Daarna werd H. onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Maar dat onderzoek werd pas vele maanden na de moorden uitgevoerd. De deskundigen hebben zich daarom vooral moeten baseren op hetgeen wat H. zelf heeft verteld, zegt het OM. Maar H. heeft in deze zaak 'een immens belang om niet de waarheid te vertellen aan de deskundigen', stelde de officier van justitie. "Volledige ontoerekeningsvatbaarheid is namelijk de enige manier waarop H. een vooruitzicht heeft om binnen afzienbare tijd weer buiten te staan."

'Advies deskundigen is niet dwingend'

Het Pieter Baan Centrum kwam uiteindelijk toch met de conclusie dat H. ontoerekeningsvatbaar is, maar het OM gelooft dat dus niet en benadrukt dat de rechter deze conclusie van de deskundigen links kan laten liggen. "Het is niet dwingend wat het Pieter Baan Centrum zegt, er kan van worden afgeweken."

Daarnaast vindt het OM dat als de rechter er wel vanuit gaat dat H. in een psychose verkeerde, H. die psychose zelf heeft veroorzaakt dan wel heeft verergerd door zijn drugsgebruik. Ook daarom wil het OM dat H. de gevangenis ingaat.

'Passende strafeis'

Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden van de vrouw die in Den Haag werd doodgestoken en de tweelingzus van één van de Limburgse slachtoffers bijstaat, laat in een eerste reactie weten: "Voor de nabestaanden kan geen straf hoog genoeg zijn, maar met de voorliggende feiten en binnen de juridische kaders is dit niets minder dan een passende strafeis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore