Ga naar de inhoud
Manifest

Journalisten starten meldpunt tegen racisme en discriminatie in de media

Demonstranten tijdens een protest tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer. Beeld © ANP

In de strijd tegen discriminatie en racisme in de media wil een groep journalisten het zogenoemde Media Meldpunt Racisme & Discriminatie oprichten. Ook hebben zij een manifest opgesteld met een aanklacht tegen 'dezelfde uitsluitende mechanismen die ook in de Nederlandse media aanwezig zijn'.

Het manifest is inmiddels door meer dan 300 journalisten en professionals in de media ondertekend.

Niet alleen kleur of identiteit

In het manifest eisen ze een veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discriminatie. Zo stellen de journalisten dat ze niet willen worden 'aangenomen alleen vanwege onze kleur of identiteit, want ook dat is stereotyperend en cosmetisch'.

RTL
Lees ook:
RTL en NPO worstelen met stereotypen: 'Kijk eens hoe raar wij zijn'

Ze willen dat wordt gezien dat 'onze achtergrond kan bijdragen aan een ander perspectief en kwalitatief betere media'.

Volgens de initiatiefnemers is het bestrijden van institutioneel racisme in de media de verantwoordelijkheid van alle journalistieke mediaorganisaties, niet alleen van individuele journalisten of mediamakers.

Punten uit het manifest:

De initiatiefnemers willen dat mediabedrijven en redacties een aantal stappen ondernemen om racisme en discriminatie tegen te gaan.

  • Ze moeten onderzoek doen naar institutioneel racisme en discriminatie op de redactie en werkvloer, met daaraan gekoppeld concrete actieplannen.
  • Redacties moeten een antiracisme- en discriminatieprotocol hebben waarmee mediabedrijven en leidinggevenden verantwoordelijk worden gesteld voor de actieve aanpak en bestrijding van racisme en discriminatie op de werkvloer en in producties. Daarin opgenomen een veiligheidsclausule voor medewerkers zodat zij hun werk niet verliezen of worden tegengewerkt als zij hun mond open doen tegen racisme en discriminatie.
  • Er moeten meer eindredacteuren, coördinatoren, hoofdredacteuren en directeuren van kleur en uit gemarginaliseerde groepen komen. Als ze dat niet zijn, moeten ze beschikken over een inclusief denk- en werkniveau.
  • Er moeten meer presentatoren van kleur en uit gemarginaliseerde groepen worden aangenomen. 

Het hele manifest is hier te lezen

Het is voor het eerst dat een groep journalisten van 'kleur en met een bi-culturele achtergrond' zoals ze zichzelf omschrijven, zich in Nederland gezamenlijk openlijk uitspreekt.

Afgedaan als incident

Veel professionals in de media voelen zich volgens de initiatiefnemers niet veilig genoeg om verhalen over discriminatie te delen of vrezen hun baan of opdracht te verliezen, als ze dat wel doen. Vaak worden racisme en discriminatie op redacties afgedaan als incidenten en wordt er niet gekeken naar de wortels en structuren, stellen ze.

Praten
Lees ook:
Praten over racisme is niet voor iedereen vanzelfsprekend

De ondertekenaars werken bij vrijwel alle publieke omroepen, maar ook bij organisaties als WOMEN Inc. en De Kleurrijke Top 100. De initiatiefnemers werken samen met samen met stichting RADAR, die zich inzet om gelijke behandeling te bevorderen, en met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Racisme in Nederland: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

03:41