5 jaar cel

Hongaars OM in hoger beroep tegen uitspraak drugshandel Sziget

29 juni 2020 16:18 Aangepast: 29 juni 2020 18:32
Gert-Jan N. en Roelf B. in de Hongaarse rechtbank. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie in Hongarije gaat in hoger beroep tegen de straffen die vandaag werden opgelegd tegen Roelf B. en Gert-Jan N. De twee Nederlanders werden veroordeeld voor vijf jaar cel voor de drugshandel op het Hongaarse festival Sziget.

Het Openbaar Ministerie had 8 en 10 jaar celstraf tegen de mannen geëist, maar die straf is dus lager uitgevallen vandaag. Daarnaast kunnen de Nederlanders na twee derde van hun straf al om vrijlating vragen. Het OM is het niet met die uitspraak eens, en gaat dus in beroep.

5000 gedrukte prijslijsten

De Nederlandse topsprinter Roelf B. werd tijdens het grote muziekfestival Sziget, samen met zijn vriend Gert-Jan N., betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers. De drugs hadden een straatwaarde van circa 300.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders die in drugs handelden op Sziget moeten 5 jaar de cel in

De 23-jarige N. zou volgens het OM het brein zijn in de zaak, daarom is tegen hem de hoogste straf geëist. Roelf B. noemde zichzelf eerder dit jaar 'naïef en dom'. Hij legt de schuld bij zijn vriend Gert-Jan N., die het plan om drugs te gaan verkopen, zou hebben bedacht. Maar vandaag gaf N. aan dat hij niet wilde dat zijn rol groter zou worden gemaakt dan het in werkelijkheid was. "Ik schaam mij voor wat ik heb gedaan", zei hij en hij bood zijn excuses aan.

N. gaf ook aan dat hij zijn familie en zijn vriendin mist.

'Drugs verkocht vanwege het avontuur'

Roelf B. erkende vandaag eveneens schuld en bood ook zijn excuses aan voor de problemen die hij had veroorzaakt en ook voor het eventueel in gevaar brengen van de gezondheid van de festivalbezoekers. De atleet zou hebben meegedaan vanwege het 'avontuur' en om de eentonigheid van het topsportleven te doorbreken. Hij zei eerder zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de inkoop van de drugs.

Dit hadden de Nederlanders op Sziget bij zich

Er werd een gigantische hoeveelheid drugs aangetroffen, samen met een prijslijst.

Mogelijk kunnen de twee Nederlanders onder huisarrest de uiteindelijke uitspraak afwachten. Die uitspraak komt volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar. Ondanks de onzekerheid was hij blij met het vonnis van de rechtbank. "Vijf jaar is de minimumstraf. Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore