Overzicht

Dit moet je weten over de versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf vandaag

30 juni 2020 12:02 Aangepast: 01 juli 2020 08:53
Vanaf 1 juli mag het ov ook weer gebruikt worden voor niet-noodzakelijke reizen. Beeld © Novum RegioFoto/Venema Media

Vanaf vandaag krijgen we weer wat meer bewegingsvrijheid, al vervallen de coronamaatregelen natuurlijk niet helemaal. Anderhalve meter afstand houden blijft bijvoorbeeld nog even nodig om het virus te bestrijden. Maar wat verandert er dan wel? We zetten de versoepelingen op een rijtje.

 • Alle contactberoepen zijn weer toegestaan. Kappers konden in mei alweer aan het werk, maar dat geldt vanaf 1 juli ook voor sekswerkers. Er is contact mogelijk tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders; mensen met contactberoepen (masseurs, rij-instructeurs, sekswerkers); sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Kinderen onder de 18 hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dit betekent onder andere dat middelbare scholen na de zomervakantie weer volledig open kunnen. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden tot volwassenen, kinderen tussen de 12 en 18 jaar moeten dit wel.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sekswerkers blij, maar verrast over versoepelingen: 'Wisten van niks'

 • Sportscholen, sauna's en casino's mogen weer open. Ook sportkantine's, inclusief bijbehorende terrassen, mogen weer open onder dezelfde voorwaarden als de horeca.
 • In de Nederlandse voetbalstadions zijn bezoekers weer welkom. Wel moet in de stadions de 1,5-meterregel worden aangehouden. Spreekkoren zijn nog verboden, omdat zingen en schreeuwen extra risico met zich meebrengt op verspreiding van het virus.
 • Naast die spreekkoren blijft hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan. Maar voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Het RIVM komt snel met een advies over de voorwaarden.
 • Reizen met de bus of de trein mag weer, ook als het om niet-noodzakelijke reizen gaat. Wel wil het kabinet overvolle treinen en bussen voorkomen. Het advies blijft daarom om de spits en drukte te mijden. Ook de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken blijft van kracht. Niet-medische mondkapjes blijven verplicht.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit mag wel, maar dat niet? Tweede Kamer vreest draagvlak coronaregels

 • In touringcars en taxi's mogen alle zitplaatsen worden bezet, zolang passagiers een mondkapje dragen en er vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer mensen in één auto reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • Regels voor activiteiten binnen: maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel), geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • Regels voor activiteiten buiten: maximaal 250 personen (exclusief personeel), in de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats; geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Waar geldt de versoepeling niet?

 • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten. Als de situatie het toelaat, kunnen ze op termijn weer open. Dat wordt rond 1 september opnieuw bekeken.

Wat verandert er nog meer?

 • Vakantiegangers hebben meer mogelijkheden. Zo gaan onder meer Aruba, Bonaire en Curaçao weer open voor toeristen. Frankrijk opent de grenzen voor landen buiten de Schengenzone en ook in Spanje zijn toeristen van buiten de Europese Unie weer welkom. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore