Roy B. verdacht

Moeder Orlando (17) in rechtbank: 'De woede wordt iedere dag erger'

29 juni 2020 15:45 Aangepast: 29 juni 2020 16:52
Orlando Boldewijn

De moeder van de 17-jarige Orlando Boldewijn is vanmiddag in de rechtbank van Den Haag uitgevallen tegen Roy B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van haar zoon. Orlando kwam in februari 2018 na een date met B. niet meer thuis. Later werd hij dood in het water aangetroffen.

Orlando had twee jaar geleden een date met Roy B. in diens drijvende vissershuisje. Daarna kwam de 17-jarige jongen in het ijskoude water terecht. Hoe hij daarin terecht is gekomen, en waarom, is nog altijd niet duidelijk. Uit onderzoek is vooralsnog gebleken dat B. de jongen in het water heeft zien liggen, maar hem daar aan zijn lot heeft overgelaten. Ook toen Boldewijn dagenlang werd gezocht door zijn familie en vrienden, hield B. zich stil.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Dat neemt de moeder van Orlando hem heel erg kwalijk. "Je hebt staan kijken hoe zijn handjes verkrampten, hoe hij om hulp smeekte tot de luchtbellen verdwenen waren", sprak ze vanmiddag.

Geen hulp ingeroepen

De politie kwam B. op het spoor via de dating-app Grindr, die ze hadden gebruikt. Het lichaam van Boldewijn lag precies onder de plek waar het drijvende vissershuisje had gelegen. Die had B. na het bezoek van Orlando verplaatst. B. zei vandaag in de rechtbank dat hij zich daar niets meer van kan herinneren.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt B. ervan dat hij heeft nagelaten om de jongen te helpen of hulp in te roepen. B. had eerder al verklaard dat hij de jongen uit Rotterdam die nacht in het ijskoude water bij zijn woonbootje had zien spartelen. Daar zei hij nu alleen over dat hij zeker wist dat hij die nacht ' wel iets heeft gehoord of heeft gezien'. Dat hij 112 niet had gebeld, kwam omdat hij in paniek was. Een ding wist B. wel zeker: "Ik heb die jongen niks aangedaan. Helemaal niks."

Vrienden en familie liepen met een portret van Orlando Boldewijn een stille tocht. Vrienden en familie liepen met een portret van Orlando Boldewijn een stille tocht.

De moeder van Orlando gaf vanmiddag aan dat Orlando sowieso niet zelf is gaan zwemmen die nacht. Hij had namelijk geen zwemdiploma. "Meerdere keren per week droom ik over Orlando en zie ik hem in het water huilend roepen om mijn hulp, maar ik kan niet bij hem komen. Uiteindelijk zie ik hem keer op keer verdrinken en dan word ik wakker. Het houdt mij iedere dag en nacht nog steeds bezig." 

'Gemis wordt iedere dag erger'

"De woede dat er iemand was die mijn kind wel kon redden, die hulp kon inschakelen maar besloot om dit niet te doen, wordt iedere dag erger. Het gemis wordt iedere dag erger." 

De moeder van Orlando, vanmiddag in de rechtbank. De moeder van Orlando, vanmiddag in de rechtbank.

Orlando was heel erg geliefd, vertelde zijn moeder. "Hij bracht bij veel mensen weer een lach op het gezicht wanneer ze het moeilijk hadden, hij was een luisterend oor als iemand het moeilijk had. Orlando was een jongen met een goed hart en zal herinnerd worden als een vrolijke, gezellige, lieve en slimme jongen. Een jongen vol zelfvertrouwen, met zoveel ambities, dromen, hij wou de wereld zo graag gaan ontdekken. Hij zat vol met positiviteit en het mooiste was zijn prachtige lach, een lach die altijd aanwezig was." 

B: 'Kan er niets aan doen'

De moeder van Orlando hoopt dat B. gestraft wordt voor het feit dat hij haar kind heeft achtergelaten als een 'stuk vuil' en dit vervolgens heeft verzwegen voor de politie. B. reageerde kort op die aantijgingen: "Ik vind het echt heel erg wat er is gebeurd, maar ik kan er echt niets aan doen."

Schoolgenoten over Orlando: 'Hij liep altijd stralend rond'

Schoolgenoten van de 17-jarige Orlando kwamen 2 jaar geleden samen om Orlando te herdenken. Na ruim een week vermist te zijn geweest, werd hij dood gevonden in Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore