2700 xtc-pillen en 20 kilo joints

Nederlanders die in drugs handelden op Sziget moeten 5 jaar de cel in

29 juni 2020 14:40 Aangepast: 29 juni 2020 16:21
Roelf B., vandaag in de Hongaarse rechtbank. Beeld © AFP

De twee Nederlanders die vorig jaar werden opgepakt voor drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget, moeten 5 jaar de cel in. Dat heeft de Hongaarse rechter vanmiddag besloten. Eerder hadden de mannen al schuld bekend.

Aanvankelijk was er 8 en 10 jaar celstraf tegen de mannen geëist, maar die straf is dus lager uitgevallen. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongaars OM in hoger beroep tegen uitspraak drugshandel Sziget

5000 gedrukte prijslijsten

De Nederlandse topsprinter Roelf B. werd tijdens het grote muziekfestival Sziget, samen met zijn vriend Gert-Jan N., betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers. De drugs hadden een straatwaarde van circa 300.000 euro.

Dit trof de politie aan in het onderzoek

Er werd een gigantische hoeveelheid drugs aangetroffen, samen met een prijslijst.

De 23-jarige N. zou volgens het OM het brein zijn in de zaak, daarom is tegen hem de hoogste straf geëist. Roelf B. noemde zichzelf eerder dit jaar 'naïef en dom'. Hij legt de schuld bij zijn vriend Gert-Jan N., die het plan om drugs te gaan verkopen, zou hebben bedacht. Maar vandaag gaf N. aan dat hij niet wilde dat zijn rol groter zou worden gemaakt dan het in werkelijkheid was. "Ik schaam mij voor wat ik heb gedaan", zei hij en hij bood zijn excuses aan.

N. gaf ook aan dat hij zijn familie en zijn vriendin mist.

'Drugs verkocht vanwege het avontuur'

Roelf B. erkende vandaag eveneens schuld en bood ook zijn excuses aan voor de problemen die hij had veroorzaakt en ook voor het eventueel in gevaar brengen van de gezondheid van de festivalbezoekers. De atleet zou hebben meegedaan vanwege het 'avontuur' en om de eentonigheid van het topsportleven te doorbreken. Hij zei eerder zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de inkoop van de drugs.

Roelf B., archieffoto Roelf B., archieffoto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore