Onderzoek Consumentenbond

'Zeven suikerklontjes in bakje pindasaus van Calvé'

29 juni 2020 10:17 Aangepast: 29 juni 2020 23:25
Archieffoto Beeld © iStock

De lobbige, donkerbruine satésaus die we graag bij de barbecue, een patatje oorlog of de berenklauw serveren, werd onderzocht door de Consumentenbond. Wat blijkt: de meeste kant-en-klare pindasauzen zijn te zoet en sommigen juist te zout.

De Consumentenbond onderzocht zeventien kant-en-klare satésauzen. Deze sauzen moet je alleen nog even opwarmen in de magnetron en daarna serveren. De sauzen zijn onderzocht op voedingswaarde en daarnaast ook op de hoeveelheid pinda's, calorieën, suiker, vet en zout. 

De beste saus

De 'Verstegen Kant & klare Satésaus natriumarm' komt het beste uit de test. Daar zit maar een klein beetje zout in, namelijk 0,2 gram zout per 100 gram saus. Daarnaast zit er ook weinig suiker in, met 1,9 gram per 100 gram. 

In de 'Calvé Pindasaus Kant & Klaar Mild' zitten daarentegen bijna zeven suikerklontjes en in deze saus 'met de volle smaak van echte pinda's', zit maar daadwerkelijk 20 procent pinda's. Dit betekent dat de Calvé samen met de pindasaus van de Jumbo als laagste scoort op de hoeveelheid pinda's. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

3 slimme tips voor een gezellige 1,5 meter barbecue

De satésaus van Flower Brand eindigde als laatste in de test van de Consumentenbond, omdat er veel zout en suiker in zit en als enige veel verzadigd vet bevat.

Eindoordeel

In totaal testten 10 sauzen als te zoet en 4 als te zout. 

In de geteste pindasauzen zit gemiddeld 1,3 gram zout per 100 gram. Dat is net zo veel als in de eerdere test van de Consumentenbond in 2010. De fabrikanten hebben volgens de bond in de tien jaar 'teleurstellend weinig gedaan om hun producten minder zout te maken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

School pindakaasvrij om allergische kinderen goed idee? 'Ik vind het fantastisch'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore