'Positieve vonk'

Afvallige FVD'ers Otten en De Vries sluiten zich aan bij partij Henk Krol

29 juni 2020 09:20 Aangepast: 29 juni 2020 13:12
Henk Otten en Jeroen de Vries van GO (Groep Otten). Beeld © ANP

De Partij voor de Toekomst van ex-50PLUS-voorman Henk Krol gaat samen verder met GO, de partij van voormalig FVD'er Henk Otten. Krol wordt lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, Otten is per direct voorzitter van de fusiepartij.

Otten stapte vorig jaar na een felle ruzie met medeoprichter Thierry Baudet op bij Forum voor Democratie. Hij nam zijn zetel in de Eerste Kamer mee. Ook senator Jeroen de Vries maakt met hem de overstap. Krol vertrok eerder dit jaar met ruzie bij 50PLUS, de partij waarvan hij jarenlang het boegbeeld was.

'Positieve vonk'

Krol sloot eerder al een verbond met Femke Merel van Kooten-Arissen, die na onenigheid over de partijkoers en met behoud van haar Tweede Kamerzetel de Partij voor de Dieren de rug had toegekeerd. Volgens Krol bestaat er tussen de vier een 'positieve vonk'.

Tegen RTL Nieuws vertelt Krol hoe het is gegaan. "Het was Harry Mens die na de opname van een uitzending waarin ik zat tegen mij zei: heb je weleens met Henk Otten gesproken? Jullie passen wel bij elkaar."

"Na een paar dagen nadenken heb ik toen een afspraak met hem gemaakt en het klikte inderdaad. De groep van Henk zit met twee zetels in de Eerste Kamer en wij met twee in de Tweede Kamer. Als je in beide vertegenwoordigd bent sta je veel sterker met je wensen richting het kabinet. Dat is een belangrijke reden om nu samen te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Henk Krol stapt uit 50PLUS en richt nieuwe partij op

Gaat prima samen

Hoewel Otten afkomstig is uit Forum voor Democratie dat weinig opheeft met maatregelen tegen klimaatverandering terwijl Krols fractiegenoot Femke Merel uit de Partij voor de Dieren komt gaat dat volgens Krol prima samen.

"De twee hebben heel goed met elkaar gesproken. Henk is absoluut geen klimaatontkenner. Ze willen geen luchtkastelen bouwen, maar innovatief werken aan duurzaamheid."

'Broodnodige consolidatie'

Otten denkt dat de samenwerking leidt tot 'de broodnodige consolidatie in de Nederlandse politiek'. De kiezer zit volgens hem niet te wachten op allerlei splinterpartijtjes. 

Binnenkort presenteert de Partij voor de Toekomst haar partijprogramma. Om het lijsttrekkerschap heeft Krol naar eigen zeggen niet gevraagd: "Ze willen het graag en dan ben ik dienstbaar aan de partij. Ik hoop dat mij de tijd gegund wordt om het stokje op termijn op een goede manier door te kunnen geven."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Forum voor Democratie verrast door afsplitsing partijgenoten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore