Ga naar de inhoud
Seksuele intimidatie

Driekwart Nederlanders: seks zonder instemming is verkrachting

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een op de vijf jonge mannen tussen de 16 en 35 jaar oud vindt het een 'verzachtende omstandigheid voor verkrachting' als een vrouw níet nadrukkelijk 'nee' zegt. Bijna twintig procent van de jonge vrouwen zegt ooit te hebben meegemaakt dat iemand zonder toestemming seks met hen had.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie heeft het onderzoek uit laten voeren naar aanleiding van een nieuwe wet die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil indienen.

Wetsvoorstel:
Lees ook:
Wetsvoorstel: onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar

Wetsvoorstel

De nieuwe wet moet slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie beter beschermen. Nu is 'dwang' nog het criterium, maar straks is iemand strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest.

Volgens de minister ligt de lat nu te hoog om te bewijzen of er sprake is geweest van dwang bij bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting. Aangiftes kunnen daardoor niet altijd worden opgepakt. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld uit angst verstijven en zich daardoor niet uiten of verzetten waardoor de dader niet wordt gestraft.

Nieuw delict

Amnesty is het niet met de wet eens, omdat 'seks tegen de wil' als een nieuw delict gaat gelden, met een lagere straf dan verkrachting.

"Seks tegen de wil moet altijd als verkrachting worden behandeld. Er moet geen nieuw delict komen. Het verkrachtingsdelict moet worden aangepast", vertelt hoofd gender-programma Martine Goeman aan de NOS.

Seksuele
Lees ook:
Seksuele intimidatie strafbaar stellen? 'Dat is onhaalbaar'

Daarom heeft de organisatie het onderzoek uit laten voeren, om te achterhalen hoe Nederlanders tegen de wetgeving rond verkrachting aankijken. Van de 2000 respondenten blijkt dat 84 vindt dat er nooit verzachtende omstandigheden voor een verkrachting zijn. Vrijwel iedereen zegt dat er ook sprake is van verkrachting als een slachtoffer bevriest of onder invloed is en daarom geen 'nee' zegt.

'We zijn geschrokken'

Er is echter een kleine groep mannen (11 procent) die vindt dat het een verzachtende omstandigheid voor verkrachting is als een vrouw geen 'nee' zegt. Onder mannen tussen de 16 en 35 jaar vindt 20 procent dat.

"Wij zijn geschrokken dat er toch een groep mannen is die denkt dat er verzachtende omstandigheden kunnen zijn voor verkrachting", zegt Yara Boff Tonella van Amnesty International in het AD. "Het toont aan dat dit in de nieuwe wet gewoon verkrachting zou moeten heten, en net zo zwaar bestraft moeten worden."