Lege vliegvelden

Vliegverkeer maakt vrije val: vorige maand 97 procent minder passagiers

29 juni 2020 00:47 Aangepast: 29 juni 2020 00:49
Een stewardess op Schiphol, ter illustratie. Beeld © Robin Utrecht

Vliegtuigen blijven door de coronacrisis nagenoeg leeg. Dat merken ook de Nederlandse luchthavens. Reisden er vorig jaar in mei nog 7,4 miljoen mensen via een van de nationale vliegvelden, vorige maand waren dat er slechts 220.000. Dat is een ongekende daling van 97 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanwege de coronamaatregelen en reisbeperkingen ligt het internationale vliegverkeer sinds eind maart nagenoeg stil.

Eerste kwartaal

In januari en februari van dit jaar was het aantal vliegtuigpassagiers nog vrijwel hetzelfde als in dezelfde maanden vorig jaar, maar daarna zette de vrije val in. In maart daalde het aantal reizigers met 56 procent ten opzichte van een jaar eerder. In april en mei was het aantal passagiers ruim 97 procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woedende reacties op steunpakket KLM: 'te mager', 'stupéfait', 'illegaal'

Het gaat dan niet alleen om Schiphol, maar ook om de luchthavens Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Groningen Airport en Maastricht Aachen Airport.

Kleine vliegvelden uitgestorven

Van de 220.000 passagiers die vorige maand nog via een Nederlandse luchthaven reisden, kwam het overgrote deel (207.800) via Schiphol. Op de vliegvelden van Groningen, Rotterdam en Maastricht lag het vliegverkeer, net zoals in april, nagenoeg stil.

Door de coronacrisis daalde ook het aantal bezette vliegtuigstoelen op passagiersvluchten. Werden in januari en februari van dit jaar nog 76 procent van de stoelen bezet, in april was dat nog maar 29 procent. De halflege toestellen zijn voorlopig nog niet uit de lucht verdwenen. Ook vorige maand was de bezettingsgraad op passagiersvluchten niet hoger dan 37 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minimumprijs vliegtickets zinloos, ook voor 34 euro willen mensen naar Barcelona'

Ook de hoeveelheid door de lucht vervoerde vracht nam af, maar veel minder hard dan de reizigersaantallen. In totaal vervoerden vliegtuigen 117.000 ton goederen, wat zo'n 18 procent minder is dan een jaar eerder.

Air France-KLM

Door de sterke daling van het aantal passagiers zijn luchtvaartmaatschappijen in grote financiële problemen gekomen. Onder andere Air France-KLM ontvangt steun van de Nederlandse en Franse overheid.

Vrijdag werd bekend dat KLM 3,4 miljard euro aan noodsteun krijgt in de vorm van een lening en garanties op leningen. Daarvoor moet de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de kosten wel met 15 procent verlagen, waarbij naar verwachting ook veel banen verloren gaan.

Veilig of niet? Op vakantie in een propvol vliegtuig

De vakanties binnen Europa kunnen vanaf 15 juni weer doorgaan, kondigde premier Rutte gisteren aan. Maar is dat wel veilig, met zijn allen in een propvol vliegtuig? De meningen zijn verdeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore