Bosbranden Portugal

Brand verwoest camping van Dave en Sonya: 'Corona was een klap, vuur was de knock-out'

29 juni 2020 12:23 Aangepast: 29 juni 2020 12:28
Dave, Sonya en de kinderen op hun afgebrande terrein. Beeld © Erik Verhoeven

Het was een paradijs, de camping van Dave en Sonya en hun twee kinderen in Portugal. Ja, corona zorgde natuurlijk voor een klap. Maar gelukkig kon de camping na een paar weken toch open. En toen ging het pas echt mis.

Dave Hemminga (47) en zijn vrouw Sonya (43) hakten zeven jaar geleden definitief de knoop door. Ze wilden het drukke, gehaaste Amsterdamse stadsleven inruilen voor een bestaan in de natuur. "Dat misten we", vertelt Dave. "De eenvoud, de lekkere geuren. De stad gaat snel, de natuur heel langzaam. Dat heeft een rustgevende werking."

Na een speurtocht kochten ze een stuk land van 40 hectare in Portugal en besloten ze daar een luxe eco-camping te starten. "We kwamen terecht in een jungle zonder infrastructuur. Dus we gingen heel hard terug naar de basics."

Het terrein van Dave en zijn vrouw. Het terrein van Dave en zijn vrouw.

Ruïne

Langzaam maar zeker ontstond met de hulp van honderden vrijwilligers hun 'natuurparadijs' met tippi's en boomhutten. Elk jaar groeide het en dit jaar zou een deel van de vrijwilligers voor het eerst betaald worden. Op 24 mei zou het nieuwe seizoen starten. 

En toen kwam corona. "Dat was wel even slikken." Het zorgde aanvankelijk voor veel spanning en onzekerheid. "We wisten niet of we inkomsten gingen verliezen. Of we met het seizoen konden beginnen. Niemand kon dat vertellen."

Uiteindelijk gebruikten ze de situatie in hun voordeel, zegt Dave. "We pakten klusjes op waar normaal gesproken geen tijd voor was. Het vergroten van de tuin. De reparatie van de ruïne."

Camping geopend

Uiteindelijk kwam ook het goede nieuws: de camping mocht weer open. In de eerste twee weken waren er twee boekingen en Dave en Sonya konden als vanouds aan de slag.

Dachten ze. "Ik was tien dagen geleden op het land aan het werk toen mijn vrouw iets rook. We wisten acuut dat er iets in brand stond." Het stel zocht het hoogste punt op hun land op om te kunnen zien wat er aan de hand was. "We wilden weten waar de brand was en hoe de wind stond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bosbranden Australië na vier maanden eindelijk onder controle

'Goed fout'

"We zagen direct dat het goed fout zat. 5 kilometer verderop was er een enorme rookwolk. We zagen helikopters en vliegtuigen. We lagen recht in de lijn van het vuur, dat op ons afkwam. En de brandweer zei dat het vuur niet onder controle was. Toen gingen we ons voorbereiden op een evacuatie."

Die evacuatie hield vooral in: pakken wat je pakken kan en wegwezen. "Het is een overweldigend natuurgeweld waar je door verstijft. De angst neemt je praktisch denken over. Ik heb gewoon gepakt wat ik in één oogopslag zag liggen. De spaarpot van mijn dochter, paspoorten, een pc, een paar onderbroeken, een broek en slippers."

Bosbrand in Portugal bij het gebied van Dave en Sonya. Bosbrand in Portugal bij het gebied van Dave en Sonya.

De vrijwilligers, Sonya en de kinderen vertrokken. Dave bleef wel achter. "Ik wilde zien of we misschien toch gespaard zouden blijven. Ik had mezelf wijs gemaakt dat de wind toch wat zou draaien. Maar de foto's liegen er niet om, dat was een illusie, die brand was enorm."

20 minuten later kwam een politie-agent hem toch halen. "Hij zei: 'Nu moet je maken dat je wegkomt.' Dat is het allermoeilijkste wat ik heb meegemaakt."

De volgende ochtend trof hij een smeulend terrein aan. De camping en daarmee ook hun woonplek waren compleet verwoest. "Het was onherkenbaar en leek op een maanlandschap. Een grijs landschap dat rookte. Zwarte bomen die ooit heel dik en groen waren, waren nu zwarte stokjes. Het was surrealistisch. En dan ga je huilen."

Nasmeulend gebied. Nasmeulend gebied.

"Alles wat je in zeven jaar hebt opgebouwd ben je in één keer kwijt", vervolgt Dave. "Dan begint het verdriet, de onmacht, de boosheid, de bezorgdheid over je gezin, stemmingswisselingen. Want wat ga je nu doen? Hoe ga je het oplossen?"

Trauma

Dave kreeg de afgelopen weken last van vergeetachtigheid, verdriet, depressieve klachten en vooral ook vermoeidheid. "Je wordt overspoeld met zoveel emoties."

Een afgebrandde tippie. Een afgebrandde tippie.

De steun die hij krijgt van zijn omgeving noemt hij hartverwarmend. Zo zetten ze een crowdfundingsactie op om in hun eerste levensbehoeften te voorzien. Denk aan de huur van een huis. "We zijn dankbaar voor zoveel steun."

De les

Het gezin trekt de komende maanden in een huurwoning in Portugal. "We zitten nog in de nasleep en moeten tijd nemen om dit te verwerken. Het is te vroeg om nu te bedenken wat we gaan doen."

Afgebrand gebied van Dave. Afgebrand gebied van Dave.

"Ons oude stuk land, daar gaan we misschien niet meer heen", zegt hij. "Maar er zijn vast stukken land te vinden die net zo idyllisch te maken zijn. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik denk dat de komende tijd de grote les gaat zijn om dit te leren loslaten. En niet vast te klampen aan hoe het precies was."

Het wordt in elk geval niet het mooie seizoen dat het had moeten worden, zegt Dave. "Corona was een klap, het vuur was geen linkse of rechtse slag, maar een knock-out. Maar hoe pittig deze klap ook is, we gaan er wel uitkomen."

Platgebrand en zwartgeblakerd: vorig jaar verwoestte bosbranden natuur in Portugal.

In Castelo Branco, midden Portugal, was de ravage na de bosbranden enorm. Vanuit de lucht was het zwartgeblakerde land goed te zien. Van veel huizen was nog maar weinig over.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campings ontruimd door zeer grote natuurbrand: 'Niemand kan het gebied in'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore