Coronapandemie

Bemanning marineschip na vijf maanden terug in 'ander' Nederland

28 juni 2020 11:44 Aangepast: 28 juni 2020 11:54
Rob Bauer reikt op afstand medailles uit. Beeld © ANP

Het marineschip De Ruyter is vanochtend teruggekeerd in de thuishaven van Den Helder, na een missie van vijf maanden in de Golf-regio. De bijna 200 mannen en vrouwen van het fregat moesten vanwege de coronapandemie al die maanden aan boord blijven.

Ze mochten tussendoor geen havens bezoeken. Alleen in Abu Dhabi mocht de bemanning even aan wal op het marineterrein voor een logistieke stop, zegt een marinewoordvoerder.

Corona-uitbraak

In Den Helder, waar ze eind januari vóór de corana-uitbraak vertrokken, troffen ze voor het eerst een ander Nederland aan. Zo mocht door de coronamaatregelen familie niet bij de ceremonie zijn, waarbij commandant der strijdkrachten Rob Bauer de bemanning een herinneringsmedaille uitreikte. De ophalers moesten wachten op het parkeerterrein en familie kon de ceremonie via een stream volgen.

De bemanning komt aan in de haven van Den Helder. De bemanning komt aan in de haven van Den Helder.

"Toen jullie eind januari vertrokken stond deze hele kade vol vrienden en familie", zei Bauer. "Van Covid-19 hadden we nog nooit gehoord. En als we er al van gehoord hadden, hadden we in ieder geval niet zien aankomen dat het virus zo'n grote impact zou hebben. Zowel voor het thuisfront als voor de missie, en dus voor jullie."

Geen afwisseling

Door de coronapandemie was het afwisselen van de bemanning halverwege de missie niet mogelijk. Daardoor konden de mannen en vrouwen aan boord hun familie vijf maanden niet zien.

Het luchtverdedigings- en commandofregat had tijdens de missie Agenor als belangrijkste opdracht om de maritieme veiligheidssituatie in de Golf-regio in kaart te brengen en zo bij te dragen aan een vrije doorvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore