Racisime

Rotterdams kunstcentrum Witte de With doet afstand van naam

27 juni 2020 23:36
Twee weken geleden werd de gevel van Witte de With beklad met rode handen. Beeld © ANP

Het Rotterdamse Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst gaat voorlopig naamloos door het leven. Vandaag is de naam van de gevel gehaald. Twee weken geleden werd diezelfde gevel beklad met rode verfhanden tijdens een antiracismeprotest.

Witte Corneliszoon de With werkte onder meer bij de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Het Helden van Nooit-kunstcollectief voerde de bekladdingsactie in de nacht van 12 juni naar eigen zeggen uit om onterechte helden in de juiste context te plaatsen.

In een verklaring zegt de kunstinstelling dat de dertig jaar oude naam Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst is ingetrokken. "Ook verwijderen we de naam van onze socialemedia-kanalen en van het briefpapier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekladding beeld Piet Hein: 'Geschiedvervalsing moet stoppen'

De nieuwe naam, waar de kunstinstelling al drie jaar over aan het discussiëren is, wordt later dit jaar bekendgemaakt en moet officieel vanaf 27 januari 2021 gaan gelden.

De organisatie laat inwoners daarover meepraten. "In de komende maanden zal een reeks openbare forums en een online enquête de inwoners van Rotterdam, maar ook mensen van elders in Nederland en in het buitenland, bij het proces betrekken", aldus de kunstinstelling. "Deze behoren tot de activiteiten die invloed hebben op de uiteindelijke keuze van de naam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kunnen witte mensen doen tegen racisme: 'Erken je eigen bevoorrechte positie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore